Még csak most csapott le a ciklon, de már több 100 embert kellett evakuálni

A bangladesi meteorológiai szolgálat közleménye szerint a ciklon Cox's Bazar kikötőjénél ért partot és várhatóan északkelet felé veszi az irányt. Nem sokkal korábban arról adtak hírt, hogy a Mocha óránként 215 kilométeres széllökésekkel közelít a térség felé.

Egyesek a figyelmeztetések ellenére sem hagyják el Banglades partjait, inkább a partról figyelik az erősödő vihartForrás: Anadolu Agency via AFP/Zakir Hossain Chowdhury

Cox's Bazar ad otthont a világ legnagyobb menekülttáborának is, ahol rengeteg, többnyire bambuszból és vitorlavászonokból épített ideiglenes lakhelyet húztak fel az évek során. Segélyszervezetek máris arra figyelmeztettek, hogy a ciklon nagy veszélybe sodorhatja az itt élőket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik szóvivője bejelentette, hogy 40 mentőautót küldtek és 33 mobil egészségügyi pontot állítottak fel a tábor mellett - olvasható az MTI összefoglalójában.

A bangladesi meteorológiai szolgálat szerint a ciklon teljes egésze várhatóan csak délután éri el a térséget.

Szombaton a Meteorológiai Világszervezet "nagyon veszélyesnek" minősítette a Mochát.
A Bengáli-öböl partvidékén fekvő és több folyótorkolatot is magába foglaló, 160 millió lakosú Bangladesben, valamint a szomszédos, szintén sűrűn lakott Mianmarban sem ritkák az árvizek és ciklonok.

Klímakutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy amíg az óceánok vize meleg és kedvezőek a szelek, a ciklonok hosszabb ideig őrzik meg intenzitásukat. Példaként a kelet-indiai Amphan ciklont említik, amely 2020-ban több napos utat volt képes megtenni a szárazföld felett, jelentős károkat okozva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek