A magyar hegymászó oxigénpalack és teherhordók nélkül készül megmászni a Mount Everestet

Magyar expedíció indul a 8848 méteres Mount Everest meghódítására. Suhajda Szilárd  lehet az első magyar állampolgár, aki oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül mássza meg a Föld legmagasabb pontját – adta hírül az MTI. 

"Március 23-án indulok Nepálba. A csúcsmászás a tervek szerint május második felében lesz, legkésőbb június első napjaiban szeretnék hazatérni. Hosszú távú célom, hogy tisztán, azaz oxigénpalack és teherhordók nélkül teljesítsem a Big Five-ot, az öt legmagasabb csúcsot, amelyek közül a 8611 méteres K2 2019-ben, a 8516 méteres Lhoce pedig tavaly sikerült" – mondta Suhajda Szilárd az expedíció budapesti sajtótájékoztatóján.

A cél a Mount Everest oxigénpalack és nehezékek nélkülForrás: Facebook/Suhajda Szilárd

Mint kiemelte, felkészültnek érzi magát a feladathoz, bízik a jó körülményekben, a kedvező időjárásban, a szélcsendben és a kevés csapadékban. Hozzátette: lényegében egy nekifutásra van lehetőség, ezért nagyon fontos az előrejelzések alapos vizsgálata, valamint az, hogy a lehetőségekhez mérten távol tudja tartani magát a nagy számban érkező "kereskedelmi mászóktól". Megjegyezte: palack nélküli mászóként sokkal inkább ki van téve a fagyás veszélyének is.

A hegymászó a szokásosnál két héttel korábban indul Nepálba az ideális elő-akklimatizáció érdekében. Az út az Everestre 7800 méterig megegyezik a Lhoce felé vezetővel, a mászás utolsó 48 órája válik szét. Az Everestet oxigénpalack nélkül először a német Reinhold Messner és Peter Haberer mászta meg 1978-ban. Eddig mintegy 13 500-an hódították meg, közülük azonban mindössze kétszáz olyan mászó akadt, aki ezt oxigénpalack nélkül tette, még kevesebb, aki ehhez serpákat sem vett igénybe.

Magyar mászók közül eddig öten teljesítették oxigénpalackkal az Everestet, elsőként Erőss Zsolt 2002-ben.

Suhajda Szilárd 2019-ben első magyarként mászta meg tisztán a legnehezebbnek tartott K2-őt, a Himalája második legmagasabb csúcsát, 2022-ben pedig a 4. legmagasabb Lhocét.

A Lhoce már megvolt!Forrás: Facebook/Suhajda Szilárd

A Mount Everesten (Csomolungmán) kívül még a Kancsendzönga és a Makalu tartozik a Big Five-ba, ezeket szerencsés esetben három éven belül teljesítené.

Kitért arra, hogy az Everest alaptábora jó lehetőségeket kínál a fotózásra, videózásra, interjúk adására, a családdal való kommunikációra. A tervek szerint a mászó a csúcsról is bejelentkezik műholdas telefonon. A csúcsmászás várhatóan az esti órákban indul és másnap délután érhet fel, majd indulhat vissza a 4-es táborba.

"Szerintem a hegymászók nem hősök, hanem vendégek a hegyekben, ahol megfelelő alázatra és szerénységre van szükség, továbbá figyelni a környezetünkre és saját magunkra. Az edzésprogramomon mindig finomhangolok egy kicsit, de alapvetően ugyanúgy készültem az Everestre, mint korábban a K2-re: terepfutással, evezőpaddal, úszással, kerékpározással" – mondta Suhajda.

A tervek szerint 75-80 kilogramm összfelszerelést visz magával, a csúcsmászás során már hátizsák sem lesz vele. A több mint két hónapos expedíció Suhajda Szilárd sportolói közösségi oldalán folyamatosan nyomon követhető lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek