Római kori mitikus lényt fedeztek fel Egyiptomban

Az Ain Shams Egyetem régészeti missziója egy római kori szfinx szoborra bukkant az egyiptomi Dendera templomkomplexum ásatása során – olvasható a heritagedaily oldalán.

A szfinx szoborra a templom ásatása során bukkantakForrás: Facebook/Ministry of Tourism and Antiquities

A Dendera-templom egy nagy szertartási komplexum, amely körülbelül 40 000 négyzetméteren terül el. A komplexum középpontjában egy szentély áll, amelyet Hathor istennő tiszteletére emeltek.

A Dr. Mamdouh El Damaty régészprofesszor által vezetett ásatások során a kutatók egy római kori szfinx szobrot találtak ezen a helyen. A mitikus szobor a fáraók által is hordott királyi fejdíszt – úgynevezett nemest visel, amely elején egy kobra látható. A díszes "korona" a szuverenitást és az isteni tekintélyt szimbolizálta.

A szobor a kutatók szerint Claudius császárt ábrázoljaForrás: Facebook/Ministry of Tourism and Antiquities

„A szfinx arcának előzetes vizsgálata arra utal, hogy a szobor Claudius római császárt ábrázolja" – áll a közleményben. Claudius Kr.e. 10-től Kr.u. 54-ig uralkodott Egyiptomban, amely akkoriban római fennhatóság alatt állt, így a császári poszt betöltése mellett ő volt a fáraó is.

"A szobor valóban gyönyörű, arcát királyi vonások jellemzik, melyeket egészen aprólékosan kidolgoztak a készítők." - mondta Dr. El Damaty. „Mosoly nyomai láthatók a száj szélén, és mindkét oldalán egy-egy gödröcske van". - tette hozzá. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek