Hamarosan hőlégballonnal repítik a turistákat a légkör peremére

Gondolkoztál már azon, milyen magasra tud felmenni egy hőlégballon? Nos, a válasz, mint kiderült, hogy baromi magasra. Annyira, hogy egy amerikai cég hőlégballonokkal akarja eljuttatni az embereket az űr szélére – olvasható a Time Out oldalán.

A World View vállalat 30 kilométer magasba, a Föld légkörének a széléig kívánja lebegtetni az utasokat. Teljesen érthető, ha sokaknak aggályai támadnak a léggömbök űrturizmusban való használatával kapcsolatban, de a cég ragaszkodik ahhoz, hogy léggömbjei nem csak biztonságosak, de fényűzőek is. 

A fejlesztők egy héliummal működő hőlégballon segítségével tervezik a kapszulákat az űrbe emelni. A World View hajói a világ különböző pontjain található, erre a célra épített „űrkikötőkből" fognak felszállni, az utazások pedig 6 és 12 óra közötti időtartamúak lesznek.

A hagyományos hőlégballonokkal ellentétben a kapszulák nem nyitott, hanem zárt terűek lesznek, melyekben szabályozott klímát tartanak fent. A ballonokat úgy tervezték, hogy stabilak legyenek és ellenálljanak a turbulenciának. A kapszulák prototípusát a texasi Austinban már be is mutatták az idei SXSW kongresszuson. A luxusjegyek ülésenként 50 000 dollárba (kb 17 300 000 Forint) fognak kerülni.

A World View léggömbjeivel 2023-ban hajtják végre az első emberes tesztrepülést, mielőtt 2024-ben kereskedelmi forgalomba állnának.

(A borítókép illusztráció, forrása: Pixabay/geralt)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek