Ahol arany csillog a folyók homokpadján: Muraköz

Fenntartható és felelős turizmusáért kapta meg a Green Destinations (Zöld Desztinációk) nemzetközi szervezet ezüst fokozatú díját Muraköz a március elején megrendezett berlini turisztikai vásáron. A díj kapcsán ismerjük meg ezt a kevésbé ismert, ám annál több kincset rejtő észak-horvátországi régiót!

Horvátország legészakibb részén, a Dráva és a Mura ölelésében, zöld dombok és gazdag síkságok között található Muraköz (horvát nyelven: Medimurje). Egyedisége mindig is lenyűgözte az idelátogató turistákat, ezért is nevezik Horvátország virágoskertjének (Cvjetnjak Hrvatske). Az európai nagyvárosoktól mindössze egy lépésre található régió gazdag kulturális-történelmi alapokon nyugszik, ahol a tradicionális a modernnel keveredik.

MuraközForrás: Ivo Biocina

Ideális vidék azok számára, akik a nyári hőség és a mediterrán tengerparti nyüzsgés elől az ősi erdők, szőlőültetvények és folyók idillikus, zöldbe burkolózó világában keresnek búvóhelyet. Közép-Horvátország tökéletes úti cél a szárazföld csendes, nyugodt atmoszférájának szerelmesei számára, a vidéket járva ugyanis romantikus középkori városok, nyári rezidenciák és kastélyok várják a látogatókat, ugyanakkor termálforrásokban, gyógyfürdőkben és zarándokhelyekben is bővelkedik ez a terület.

Ezernyi szőlőültetvény tarkítja a zöld dombvidéketForrás: Ivo Biocina

A Mura és a Dráva homokbuckáin még ma is ugyanolyan aktív az aranymosás, mint valaha. Horvátország legsűrűbben lakott területe ad otthont a világ legtisztább aranyának, amely a folyók homokpadjáról csillog, és a kiváló ételeknek, amelyeket rendkívüli borok kísérnek.

Muraköz két földrajzi egységre osztható, a dombos felső és a síkvidéki alsó Muraközre. Akár madárbarát, horgász, fotós valaki, esetleg kerékpáros, vagy akár csak pihenésre vágyó turista, az ezernyi szőlőültetvénnyel tarkított zöld dombvidék, a termékeny mezők, a lenyűgöző erdők és a színes rétek ideális helyszínt biztosítanak a kikapcsolódásra. A természet szerelmeseit a Mura és a Dráva között fekvő regionális természetvédelmi park, a Mura menti ártéri erdő, a Dráva egykori folyómedre, a változatos, ritka fajokat is felvonultató növény- és állatvilág várja.

Ezernyi szőlőültetvény tarkítja a zöld dombvidéketForrás: Ivo Biocina

Csáktornya, a nagy érzelmek kisvárosa

A megye közigazgatási, gazdasági és kulturális központja Csáktornya (Čakovec), amelyről úgy hírlik, hogy a nagy érzelmek kisvárosa. A településnek állítólag ősszel aszalt és bogyósgyümölcs illata van, tavasszal pedig az ébredező virágok aromája lengi be a környéket. Télen a csáktornyai égbolt olyan, mint a hímzett csipke. Nyáron pedig a mindennapi élet ritmikusságával vibrál és lüktet a város, amely dinamikussága ellenére is ideális helyszín arra, hogy az ember lelke kicsit megpihenjen.

Csáktornya, Zrínyi várForrás: Ivo Biocina

Az aktívabb kikapcsolódásra vágyó látogató is találhat elfoglaltságot magának; elmerülhet a Zrínyi család gazdag történelmében, élvezettel kóstolhatja a muraközi gasztronómiai finomságokat vagy akár részt vehet a helyi rendezvények valamelyikén: Karnevál, Eperfesztivál, Őszi Rapszódia, Advent vagy a Porcijunkulovo, amely Horvátország egyik legjelentősebb rendezvénye.

Mit jelent a fenntarthatósági díj

Matija Posavec, Muraköz megye vezetője szerint a régió a horvát turizmus zöld bölcsője, ahol a turizmusfejlesztési stratégia a fenntarthatóságra, a Mura és a Dráva folyók közötti terület gazdag természeti értékeinek népszerűsítésére, a helyi kulturális örökség és történelem újjáélesztésére, a minőségi regionális borokra és élelmiszerekre, valamint más helyi termékekre irányul.


A Green Destinations egy nonprofit szervezet, amely a világ több mint 80 országában 200 desztinációval működik együtt. Szerte a világon kivételes elismertséggel bír a turisztikai partnerek és a turisták körében. Fő törekvése a desztinációk és a turisztikai szereplők fenntartható fejlődésének és felelős turisztikai hozzáállásának javítása, valamint elismertségük globális előmozdítása az ENSZ alapelveivel és a Globális Fenntartható Turizmus Tanácsának (GSTC) céljaival összhangban. A desztinációk világszerte a Green Destinations szabvány követelményeihez igazítják fenntarthatósági koncepciójukat és működésüket. A szabvány 84 kritériumból áll (75 kötelező, 9 választható), amelyek a következő 6 fő témakörre terjednek ki: desztináció menedzsment, természet és táj, környezet és éghajlat, kultúra és hagyomány, társadalmi jólét, valamint munka és kommunikáció.

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek