Különleges utasokkal a fedélzetén indul útnak a NASA óriási holdrakétája

A tervek szerint a NASA amerikai űrkutatási ügynökség augusztus 29-én a floridai Kennedy Űrközpontból indítja el óriási újhold rakétáját az Artemist – olvasható a BBC oldalán.

Az NASA új óriásrakétája, csúcsán az Orion kapszulávalForrás: MTI/EPA/NASA/Joel Kowsky

A debütáló kilövés egy tesztutazás lesz személyzet nélkül, de egy különleges utassal. Az Artemis-1 rakéta mesterséges intelligenciával a fedélzetén vág neki a körülbelül 40 napos küldetésének a Hold körül.

A közel 100 méter magas rakéta augusztus 23-án, késő este gördült ki a szerelőcsarnokból, és három fő célja lesz: visszatérni a Hold körüli pályáról, bírni a teljes repülést (az indítástól az óceánba csapódásig), illetve sikeresen és biztonságosan kiemelni a óceánból a Földre visszatért egységeket. Emellett egy kevésbé kiemelt célja is lesz: szelfiket kell készítenie az Orion űrhajóról napelemekkel az előtérben és a Holddal a háttérben.

Az Artemis-1 nevet viselő rakéta a tervek szerint mintegy 40 nappal később tér vissza a Földre.Forrás: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Ez kulcsfontosságú pillanat a NASA történelmében, amely decemberben ünnepli az Apollo 17, az utolsó ember Holdraszállásának fél évszázados évfordulóját. A NASA úgy látja, hogy a Holdra való visszatérés egy jó módja annak, hogy felkészüljön arra a lépésre, amikor 2030-ban vagy röviddel azután űrhajósokkal együtt a Marsra utazzon.

A Csillagászati Hírportál szerint a fedélzeten helyet kapott három "űrhajós" bábu, melyeken azt tesztelik, hogy a sugárzás és az űrutazással járó stressz milyen hatással van az emberi szervezetre.

Shaun a bárány is helyet kapott a fedélzetenForrás: Facebook/ESA - European Space Agency /Axonoff

Az Artemis-1 holdrakétával utazik Snoopy, a Charlie Brown képregények kutyája plüssállat formájában, rajta az űrhajósokéval megegyező anyagból készített, miniatűr OCSS űrruhában. Snoopy "zéró gravitáció" indikátorként várhatóan ide-oda sodródik majd a kabinban. A Holdhoz indul még továbbá négy miniatűr figura a Lego Education jóvoltából, valamint Shaun, a ravasz és bátor gyurmabárány, akinek űrutazásos kalandjait blogbejegyzésekben követhetjük majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek