Szlovákia földből kinőtt, energiatakarékos hobbitháza

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre több szálláskereső és szállást nyújtó igyekszik a fenntarthatóság felé mozdulni. Olyan apartmanokat és szobákat keresnek, illetve nyújtnak, melyek vagy kevesebb energiát fogyasztanak, vagy visszaforgatják és megtermelik a sajátjukat, jó hőtartók, vagy éppen esővízgyűjtő telepekkel rendelkeznek. Az alapötlet nem új, de sorra találni egyedi megvalósításokat.

Ilyen nem mindennapi - első ránézésre egy földből kinőtt hobbitházra hasonlító - szalmaház több helyszínen is található Szlovákiában, de egy mégis kitűnik közülük, mivel az a világon az első önhordó szalmabála-kupolás ház. Az építmény, melynek építési munkálatait fotókon itt lehet végignézni, 2010-ben lett kész, és mintegy fél évet dolgoztak rajta a munkások és kivitelezők.

Forrás: Dni architektúry 2018 / Facebook.com

Az egyedi ház, amit bizony hatalmas, henger alakú szalmabálákból építettek fel, messziről egy fura földhalomnak tűnik, közelebb érve pedig egy hobbitháznak. De ennél még sokkal több. A National Geographic cikke és az Ecodomos Facebook-oldal leírása szerint a 100 százalékban ökológiai és egyben kísérleti épület Hegysúr község északi szélén, a szlovák-magyar országhatárt képező Duna folyamától légvonalban úgy 20 km-re található.

A ház nyolc boltívből és egy hat méter átmérőjű kupolából áll össze, amit egy tetőablak és hét darab méretes kerek ablak tesz teljessé. A belsejében egy közös nagy teret találunk a tetőablak alatt, a hét boltív pedig kisebb szegleteket különítenek el. Az egész szalmaépítmény használatban lévő területe 64 négyzetméter.

A maga nemében világelső: ez a világon az első önhordó szalmabála-kupolás ház.

A szalmabála ház váza fából készült, az ablakai körüli homlokzat pedig tölgyfa. A formára vágott szalmabálákat kívül.belül agyaggal vonták be, majd geotextíliával burkolták a külső részt, amire helyi földet hordtak fel. Ezen éledt meg lassan a külső zöld takaró.

Portugál kávézóból szlovák építésziroda

A fenntartható hobbitház eredetileg Portugáliában épült volna meg, a német Gernot Minke professzor és ökológiai építész tervei alapján, de ott végül nem engedélyezték a megépítését. Így a tervező és a kivitelező, a norvég Bjørn Kierulf, Szlovákiába vitték a szalmabálás kávéház ötletét. 

Forrás: Ecodomos / Facebook.com

Végül az alaptervet így is úgy is át kellett alakítani, de a ház megvalósult, és építésziroda lett belőle az említett Hegysúr községben. Felépítésén dolgoztak szlovákiai szakemberek, de érkeztek építésztársak Litvániából, Kanadából, Portugáliából és számos további országból is. A házban ma már egy energia-hatékony passzívházakat tervező építészstúdió működik.

A szalmahasználat előnyei és hátrányai

A szalmahasználatnak sok előnye van, többek között 100 %-ban természetes alapanyag és viszonylag olcsó. Kiváló hőszigetelő, és többnyire helyben van, így a szállítása sem költséges. És ami a lényeg, hogy lebontás után a "törmelék" minden része újrahasznosítható valamilyen módon.

Forrás: Daniel Marinica / gernotminke.com

Hátrányai között van azonban, hogy belefúrhatják magukat a rágcsálók és egyes rovarok, illetve a nedvesedés is károkat okozhat benne. Sokan pont ezek miatt nem is mernek belevágni egy ilyen projektbe. Pedig a szakemberek szerint, ha odafigyelünk és például azonnal jívtjuk a vakolanton keletkező apró repedésesek, akkor egy ilyen modern ház, még ha kísérlet jellegű is, nekünk és a környezetünknek is jó tehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek