Négy ország, ahova a nők is biztonságban utazhatnak egyedül

A Covid-időszak után érthető módon sokan kelnek útra, hogy testben és lélekben is túljussanak a bezártságon okozta tüneteken és az elszigeteltségen. Épp ezért meglepő, hogy világszerte folyamatosan nő azoknak a száma, akik társ nélkül, egyedül utaznak, és ez a tendencia különösen a nők körében jellemző. De vajon hova indulhat egy nő tejes nyugalommal egyedül? 

Dacára, hogy egyre inkább nő az egyedül utazók száma, a szólóban induló nőknek továbbra is sajátos kihívásokkal kell szembenézniük, utazzanak bármerre is a világon. Persze jó lenne azt mondani, manapság egy nő bátran elindulhat a világ bármely részére, de azárt erősen ajánlott, hogy útitervét a biztonságosság elvén állítsa össze. Ebben segíthet az úgynevezett WPS-index (Women Peace and Security Index), amelynek munkatársai 170 országot minősítenek évről évre. Utazási szempontból most a legbiztonságosabb négy országot mutatjuk be a BBC cikke nyomán.

Kranj, SzlovéniaForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Szlovénia

A közép- és kelet-európai WPS-index élén álló Szlovénia az elmúlt években nagy előrelépést tett a nők biztonságának javításáért, az index szerint a nők 85%-a érzi itt biztonságban magát. Amikor Claire Ramsdell utazó blogger először érkezett Szlovénia fővárosába, Ljubljanába, éjszaka az utcákon bolyongott és fényképezett. "Soha senki nem zavart az országban töltött idő alatt, nem volt bajom a navigációval, a nyelvi akadályokkal vagy bármi mással, ami néha félelmetesnek tűnhet, amikor rájössz, hogy egyedül vagy" - mesélte.

Claire szerint a város közelekedése kifejezetten jó, a tömegközlekedés pedig országszerte megbízható és kiterjedt. Azok számára, akik hasonló gondolkodású utazókhoz szeretnének csatlakozni, ajánlja a Ljubljanayum Food Tours és a Food Tour Ljubljana programokat.

Szlovénia fővárosa, Ljubjana éjszaka is biztonságos és varázslatosForrás: Shutterstock

Lelkes túrázóként Ramsdell kifejezetten azért érkezett Szlovéniába, hogy felfedezze az ország hatalmas hegyeit. Úgy találta, hogy ezek az egyedüllét és a biztonság ideális kombinációját kínálják. "Bár gyakran éreztem magam úgy, mintha a vadonban lennék (ezt a Travelo szerkesztői is meg tudják erősíteni), mindig tudtam, hogy egy város van a közelben, ha vészhelyzet állna elő" - mondta Ramsdell. Nem éreztem magam soha teljesen egyedül, ami nyugalmat ad."

Az Egyesült Arab Emírségek

Az összes ország közül biztonság kategóriában az egyik legelőkelőbb helyet fogalalja el az Egyesült Arab Emírségek. A WPS-indexben a 15 éves és náluk idősebb nők 98,5%-a számolt be arról, hogy "biztonságban érzi magát, ha éjszaka egyedül sétál abban a városban vagy területen, ahol él". De egy jelentős biztosító társaság megítélése alapján is Dubaj a legbiztonságosabb városnak számít az egyedül utazók számára.

Dzsumerija, Dubaj, Egyesült Arab EmírségekForrás: Shutterstock

Japán

A globális békeindex alapján a világ 10 legbiztonságosabb országa közé sorolt Japánban rendkívül alacsony az erőszakos bűnözési arány. Itt fordul elő talán egyedülálló módon a világon, hogy a nők meghatározott időpontokban és útvonalakon csak nők számára fenntartott metrókocsikban utazhatnak.
Az egyéni étkezés és az egyéni tevékenységek itt inkább elfogadott kulturális normának számítanak, mint sok más helyen a világban. Épp ezért nem feltünő, kihívó és egyáltalán nem veszélyes egy nő számára, ha Japánban bárhol egyedül utazik vagy étkezik. Utazásához nyugodtan kérhet segítséget bárkitől, de azzal számolnia kell, hogy a japán nagyvárosokon kívül, főleg vidéken bármilyen udvariasak is az emberek, de csak japánul beszélnek. 

Kioto - út a bambusz erdőn átForrás: Shutterstock

Norvégia

Norvégia a nők pénzügyi integrációja, a jogi megkülönböztetés hiánya és a nők közösségi biztonsága terén elért legmagasabb pontszámai alapján az első helyen végzett a WPS-ben – és jó néhány éve a világ legboldogabb országai közül mindig az első 10-ben foglal helyet. Nem csoda hát, ha a norvég nőkön kívül az idelátogató, egyedül utazó nők is biztonságban érzik magukat. (Feltéve, ha nem egy vérfagyasztó sakndináv krimit olvasgatnak utazás közben...) 

A világ legbiztonságosabb országának fővárosa - OsloForrás: Shutterstock

Torunn Tronsvang az Up Norway  utazási oldal alapítója megjegyzi, hogy a norvég kultúra társadalmilag toleráns és bizalomgerjesztő, így ideális hely az egyedül álló nők számára. „Nyugodtan megkérhet valakit például a szomszédos kávézóasztalnál, hogy vigyázzon a dolgaira, amíg a mellékhelyiséget használja" – mesélte a BBC cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek