Ez az újabb japán őrület a szaunázók kedvence lehet

A "Sabus" vagyis Saunabus projekt akkor jött létre, amikor egy japán start up cég, a Sauna Ikitai platform felkérte az oszakai bázisú OSTR építészirodát, hogy alakítsanak át egy forgalomból már rég kiállított buszt mozgó szaunává. Az együttműködés végeredménye egy olyan remekül működő szauna lett, ami modern köntösben őrizte meg a régi busz jellegzetességeit. A Sabus Hyogo prefektúra-szerte vándorol, megáll városokban és sok esetben a természetben is. Így a vendégek mindig új környezetben élvezhetik a szaunázás frissítő hatását.

Forrás: sauna-ikitai.com/magazine/news

Az építésziroda egyik legnagyobb kihívása az volt a projekttel kapcsolatban, hogy miként helyezze el a fával fűthető szauna kályhát a buszban, hiszen a jármű nem csak egy helyben áll. De végülis megoldották, sőt egy átalakított leszállásjelző gomb megnyomásával még fentről érkező vízpermetet is lehet "rendelni", ami a forró lávaköveket érve illatos és meleg párával telíti meg a busz szaunává alakított hátsó részét. 

Mert hogy az első részben, ahol a bejárat van, és ahol le lehet rakni a csomagokat, megmaradt a busz eredeti berendezése, csak az üléseket rendezték el kényelmesebben, és helyet kapott egy-egy kis asztal, valamint egy kis öltöző és vécé is.

Ilyen volt az eredeti berendezés. Ez a rész most a szaunaForrás: sauna-ikitai.com/magazine/news

A szauna részt egy profi szaunaajtó választja el a pihenőtől. A busz fémszékeit szaunakompatibilis fa székekre, egészen hátul pedig egy fa padra cserélték. A kályhához legközelebb lévő székek kapják a legtöbb meleget, a következő két sort megemelték, ezek vannak a busz kerekei felett, a hátsó pad pedig a relaxálás helye. De a pad fölött középen helyet kapott egy "izzasztókamra", vagyis egy kis rés is, ahol az összes meleg egy pontra áramlik - olvasható a designboom.com oldalán és az eredeti japán oldalon, a Sauna Ikitai (Saunát akarok!) kereső platformon.

Forrás: sauna-ikitai.com/magazine/news

A kialakításnál a két cég megegyezett abban, hogy a nagy buszablakok maradjanak a helyükön, hogy a környezettől függően, ahol a busz éppen áll, a szaunázó vendégek élvezni tudják a kilátást. A jármű külseje is egyedi. Bár megmaradt az eredei narancssárgás, barnás csíkos színe és mintázata, a dizájnerek új logót alkottak a "Sabus-nak", és egy élénk kék csíkkal a vízre is felhívták a figyelmet. A busz kijelzői most szaunázási információs táblaként működnek, és a rendszáma is azt adja ki, hogy "Sabus".

Elől ott izzik a kályhaForrás: sauna-ikitai.com/magazine/news

A szaunázás végeztével a busz mögött található hidegvizes medence vizével lehűthetik magukat a vendégek, utána pedig pihenhetnek egy kicsit a jármű elé kikészített székeken. Így ér véget egy szaunabuszos kirándulás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek