Döbbenetes felfedezés: több ezer mumifikált állat tetemére bukkantak Egyiptomban

Még mindig, folyamatosan kerülnek elő több ezer éves leletek Egyiptomban! Ezúttal legalább 2000, Ptolemaida-dinasztia idejéből származó mumifikált kosfejet, állati tetemeket és egy palotaszerű építményt tártak fel II. Ramszesz egyik templomában az ókori Abüdosz városában, Egyiptomban – adta hírül a CNN.

Több mint kétezer mumifikált kosfejet találtakForrás: MTI/AP/Egyiptomi Műemlékvédelmi Minisztérium

A templomban a kosfejeken kívül mumifikálódott bárányokat, kutyákat, kecskéket, teheneket, gazellákat és mangúzokat is találtak, amelyekről úgy gondolják, hogy áldozati adományok voltak, amelyek II. Ramszesz kultuszára utalnak ezer évvel a fáraó halálát követően is – közölte a turisztikai és műemlékvédelmi minisztérium. Hozzátették, hogy a leletek segítenek bővíteni a lelőhely ismereteit és többet megtudhatunk II. Ramszesz templomáról, illetve a Ptolemaida-dinasztiáról. 

A mumifikálódott állatmaradványok mellett a csapat feltárt egy palotát is, amelynek falai körülbelül öt méter vastagok. Az építmény az Óbirodalom hatodik dinasztiájából származik.

Számos szobororr, papirusza, bőrből készült ruhára és cipők maradványaira is ráleltek. Abüdosz, mintegy 500 kilométerre délre található Kairótól a Nílus partján, ez Egyiptom egyik legnagyobb, bár kevésbé látogatott régészeti lelőhelye.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek