Felhőkarcoló méretű aszteroida közelít a Földhöz

Egy háromszor akkora aszteroida, mint amelyik 2013-ban az oroszországi Cseljabinszkban kirobbantotta az ablakokat, március 25-én, szombaton halad majd el a Föld mellett – írják a Live Science oldalán. 

IllusztrációForrás: Shutterstock/Stephane Masclaux

Szerencsére a 2023 DZ2 néven ismert objektum biztonságos távolságban suhan el mellettünk, de egy megfelelő kézi távcsővel akár a hobbi csillagászok, és az aszteroida-rajongók is megfigyelhetik. A Virtual Telescope Project élő közvetítést is mutat majd az aszteroidáról 19:30-kor. Az EarthSky szerint az aszteroida az északi féltekről nézve egy lassan mozgó csillagnak fog tűnni a délkeleti horizontnál, az Orion, a Nagy Kutya és a Kis Kutya csillagképtől keletre. 

Az aszteroidát először a Kanári-szigeteken található La Palma Obszervatórium csillagászai fedezték fel 2023 februárjában. A kisbolygó 45-100 méter átmérőjű lehet, és az úgynevezett Apollo-család tagja. Ha a 2023 DZ2 becsapódna a Földbe, az komoly károkat okozna - írták a szakemberek.

Még jó, hogy az aszteroida körülbelül 173 000 kilométerre halad majd el mellettünk. A jelenlegi számítások alapján az aszteroida 2026. március 27-én 1:430-as eséllyel csapódhat be, viszont a kockázat bizonyosan csökkenni fog az elkövetkező időszakban. Az űrkőzet 3,17 évente kerüli meg a Napot.

Míg a 2023-as DZ2 jelenleg nem jelent veszélyt a Földre, a NASA Center for Near Earth Studies Sentry programja jelenleg 24 ismert objektumot figyel, amelyeknek bár kicsi, de azért van az esélye, hogy a következő évszázadban eltalálják a Földet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek