Rejtély: Egyre több bálnatetemet sodor partra a víz Amerikában

Hatalmas hosszúszárnyú bálnatetemet fedeztek fel a New York állambeli Long Island partjainál hétfőn. Ez már a sokadik partra sodródott bálnatetem az Egyesült Államok keleti partvidékén, de még mindig nem tudni pontosan miért történik meg a tragédia. – írja a Foxnews. 

A bálnatetemet egy daruval próbálták elszállítaniForrás: AFP/Kena Betancur

A partra vetődött bálnát 6 óra 30 perc körül találták meg a Nassau megyei Lido Beachen. Mivel már nem lehetett érte semmit tenni, az állat-és vízimentőknek csak az óriási emlős tetemének eltakarítása maradt a feladata.

A szakemberek és az itt tartózkodó vízimentők elmondása szerint közel két évtizede nem láttak már ekkora bálnát, mint ez a mostani. Az állat több mint 10,6 méter hosszú, ezért egy nehéz darut kellett behozni, melynek vezetékei a bálna szállítása közben sorra elpattantak. 

A hétfői eset két héttel azután történt, hogy egy elpusztult bálna tetemét találták meg New Jersey partvidékén. Szövetségi környezetvédelmi tisztviselők szerint kevesebb mint két hónap alatt kilenc – köztük két nagy ámbráscet és hét hosszúszárnyú bálna tetemét – találták meg az ország keleti partjainál.

Egyelőre nem tudni, mi áll a rejtélyes elhullások hátterében, de a környezetvédők szerint le kellene állítani a térségben zajló tengeri szélerőmű-beruházásokat és építési munkálatokat. A Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) szerint jelenleg három szélenergia-projekt zajlik New York partjainál, és további négy projekt New Jersey partjainál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek