Egy kis tavaszi városlátogatás: 10 érdekesség Bázelről

Roger Federer teniszcsillag szülővárosa, Bázel a francia-svájci-német hármas határon fekszik, és bár több légitársaság indít ide közvetlen járatot Budapestről is, egyáltalán nem mondható a tömegturizmus célpontjának. Pedig megéri ide ellátogatni! Mutatjuk is a legérdekesebb tudnivalókat, látnivalókat.

Kisbázel, Nagybázel

A Rajna folyó átível Svájc harmadik legnagyobb városán, két részre osztva Bázelt. A Rajna déli és nyugati partján található Grossbaselben (Nagybázel) a középkori óvárost csodálhatjuk meg szűk, macskaköves utcáin sétálgatva. A városnak több mint 300 szökőkútja van, amelyek legalább olyan szépek, mint a 100 évesnél idősebb épületek; aVárosháza vagy a Bázeli katedrális.

A barátságos város Nagybázel részeForrás: Boris Stroujko/Shutterstock

A folyó túloldalán északra és keletre fekvő Kleinbaselben (Kisbázel) a város modernebb része kapott helyet. Itt érdemes kiülni a számtalan étterem egyikének teraszára, és ha szórakozni támadna kedvünk, nem fogunk unatkozni, hiszen a város ezen része éjszaka is nyüzsgő és élettel teli.

Multikulti város

Egyedülálló találkozóhely három ország, nyelv és kultúra számára. A Dreiländereck egy futurisztikus mű Bázelben, amely azt a pontot jelöli, ahol Franciaország, Németország és Svájc határa találkozik.

Fürdőzés a Rajnában

Bázel éghajlata mediterrán, így évente 300 napsütéses nap jut a bázelieknek. Amint a hőmérséklet lehetővé teszi, ők ki is vonulnak a szabadba. A nyári szezonban fesztiválokkal, utcai partikkal, szabadtéri koncertekkel és kertmozikkal teljesedik ki a városi programkavalkád. A nyári hónapokban Bázel lakói, diákjai és üzletemberei a folyópartra özönlenek napozni, sétálni, kikapcsolódni.

Ugrás a Rajnába az egyik hídról - ez megszokott kép a városbanForrás: AFP/Sebastien Bozon

Ha pedig már igazán meleg az idő, a Rajna Kleinbasel-partja a megfelelő hely egy kis fürdéshez. Mi több, nyáron a városlakók legnépszerűbb sportja nem más, mint a Rajnában úszni!

Mozgó szökőkút és mozi utca

Ha gyerekekkel látogatjátok meg a várost, ezt a két helyet nem szabad kihagynotok. A Carnival kút, más néven a Tinguely kút a Theaterplatzon (Színház tér) található. Ez a szökőkút azért különleges, mert a kútban álló, vasból készült figurák a víz erejének köszönhetően mozognak.

Ha fagyizni vagy nézelődni támad kedvetek, vagy megéheztek, a Theaterplatzhoz közel található a város legnyüzsgőbb, Steinenvorstadt nevű utcája. A mozi utca néven is ismert helyen találhatók a város mozijai, de éttermek, bárok, fagylaltozók is várják a vendégeket.

Ingyen bérlet a szállodai vendégeknek

Bázel nem olcsó város, de képzeljétek el: aki legalább egy éjszakát eltölt egy szállodában Basel-Stadt kantonban, bejelentkezéskor ingyenes BaselCard kártyát, azaz ingyenes bérletet kap a város közlekedési eszközeire. Úgyhogy, ha a dimbes-dombos városban elfáradtok a sétálásban, érdemes villamosra pattanni: a 15/16-os járat végigvisz Bázelen.

Ilyen mutatós sötétpiros színű a VárosházaForrás: Hans/Pixabay

Ezzel a kártyával a látogatók egyszeri 50 százalékos kedvezményt is kapnak olyan népszerű látnivalók és tevékenységek árából, mint a vezetett óvárosi séta, belépő a bázeli állatkertbe és különféle múzeumokba. A szállodában kapott BaselCarddal feláron sétahajókázhattok is.

Kompra fel!

Bázelben hat híd szeli át a Rajnát, de ha ott jártok, érdemes Bázel négy Fahri nevű, fából készült kicsi kompjának egyikét is kipróbálnotok. Ezeket a nem motorizált kompokat acélkábelre erősítve hangtalanul viszi az áramlat a folyó két partja között.

Komppal igazán hangulatos az átkelésForrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene

A négy rajnai folyami komp: „Wild Maa", „Leu", „Vogel Gryff" és „Ueli" Nagy- és Kisbázelt kötik össze. A kompok egész évben járnak, fedélzetükről pedig mesés kilátás nyílik a bázeli katedrálisra (Basler Munster).

Több nyelven segítenek

Míg Bázel hivatalos nyelve a német, a nagyjából 180 ezer lakos többsége a bázeli németet, a baseldytsch-t beszéli anyanyelveként. Ők ezt a sajátos városi nyelvet használják, de németül és  angolul is beszélnek, sőt, sokan közülük franciául is tudnak, és szívesen útba igazítják a turistákat.

A legjobb kilátás a városra

Ikertornyaival, gyémántmintás tetőjével és vöröses kőfalaival a Bázeli székesegyház (Munster) uralja a bázeli látképet. Az 1019-1500 között román és gótikus stílusban épült Munster eredetileg katolikus katedrális volt, amelyet 1529-ben református protestáns templommá alakítottak át.

A város székesegyháza a magasba nyúló ikertornyaivalForrás: Robert Hausmann/Wikipedia

Az épület két, egyenkét 60 méteres tornya két szentről, Györgyről és Mártonról kapta a nevét. Néhány svájci frank ellenében a látogatók megmászhatják a Szent Márton tornyot, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Bázelre, valamint a távolban elhelyezkedő Elzászra és a Fekete-erdőre.

Zolli, az állatparadicsom

Az 1874-ben alapított Zoo Basel Svájc legrégebbi és legnagyobb állatkertje, amely évente több mint 1,8 millió látogatót vonz. Hivatalos neve Zoologischer Garten Basel, de a bázeli lakosok csak Zollinak hívják. Ma az állatkert területén közel 600 faj több mint 5000 példányát csodálhatjuk meg.

A művészetek városa

Bázelben bárhol belebotolhatunk a művészet különböző ágaiba, akár a gyönyörű óvárosban sétálunk, akár a közel 40 múzeum egyikét látogatjuk meg. Tematikus gyűjteményeikkel a múzeumok minden ízlést kielégítenek, és sokuk hírneve messze túlnyúlik a svájci határon. Ráadásul számtalan galéria van szétszórva a városban, és egymást érik az utcai falfestmények is.

Egy vidám falfestmény a város egyik utcájában - gyakori látvány ittForrás: Albrecht Fietz/Pixabay

A Kunstmuseum Basel, amelynek története 1661-ig nyúlik vissza, a világ egyik legelső múzeuma. Gyűjteményében számos jelentős műalkotás található az elmúlt 700 évből. A termekben barangolva felfedezhetünk alkotásokat Pablo Picassótól Henri Matisse-ig és Joan Mirótól Paul Klee-ig. Nem csoda hát, hogy a londoni The Times 2013-ban a világ ötödik legjobbjának ítélte a múzeumot.

Forrás: travelingwiththejones.combasel.comtravel.visualstories.com

 




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek