Ez a lenyűgöző híd mintha a Gyűrűk Urából csöppent volna a valóságba

A vietnami Da Nang melletti híd páratlan dizájnjával egszerűen lenyűgözi a látogatókat: látszólag két óriási kéz tartja a magasban. A Golden Bridge, azaz Aranyhíd néven ismert építmény 1400 méteres tengerszint feletti magasságban áll a Ba Na dombok felett, és fenséges panorámát nyújt a környező vidékre. 

Miután a vietnami turizmus fellendülésnek indult, egyre többen fedezik fel a szebbnél szebb helyeket ebben a figyelemre méltó országban. Vietnam célja, hogy évente több mint 1,5 millió látogatót vonzzanak a területre. Ez a híd, amely a természet titkát szimbolizálja, ahogy Isten a Földön hordozza ajándékát, egy 2 milliárd dolláros beruházás része. 

Néha elképesztően sok turista sétál egyszerre a hídon, ebből is látszik, milyen népszerű hely lettForrás: © Xiquinho Silva/Xiquinho Silva/Wikipedia

Da Nang szimbóluma lett

Mielőtt elérnénk a mindössze 150 méter hosszú, arany színű gyaloghidat, egy lila lobéliákkal szegélyezett, gyönyörűen díszített, kanyargó ösvényen haladhatunk végig. De vitathatatlan, hogy az igazi látványt a gyalogoshidat tartó, faragott kezek nyújtják. 

Lobéliák vezette ösvény visz a magasban kanyargó hídhozForrás: AFP/Linh Pham

A gyaloghíd terve a TA Landscape Architecture nevű cégtől származik, és bár a kezek úgy néznek ki, mintha kőből vésték volna őket, valójában nem így készültek. „Megterveztük a kezek vázát, acélhálóval vettük körbe és végül egy üvegszálas anyaggal borítottuk be. A híd teljes építése körülbelül egy évig tartott" – mondta a cég képviselője. 

Minden szögből, minden oldalról elképesztően fest, és mintha csak a fantázia szüleménye lenneForrás: Imaginechina via AFP/Qianlong - Imaginechina/Qianlong

A műremeket 2018-ban egy júniusi napon adták át a nagyközönségnek, és hamar a helyiek és a turisták kedvenc látványossága lett. Azóta már Da Nang szimbólumaként tekintenek rá. Nem csoda, hiszen nem csak a megjelenése egyedi. Fenséges kilátást nyújt a környező vidékre, ami miatt néha elég forgalmas a híd.

Mesés a látvány a hídrólForrás: Biosphoto via AFP/Juan-Carlos Munoz / Biosphoto/Juan-Carlos Munoz

Egy felvonó is közlekedik itt, ami a lenyűgöző Jardin D'Amour parkkal köti össze a hidat. Már a felvonóból is csodás látványban lehet része annak, aki körbenéz, hiszen ráláthat a Dél-kínai tengerre és az Annamite-hegységre is, ami, mondani sem kell, elképesztő élményt okoz annak, aki ott jár. Nézzetek egy kicsit ti is körül a magasban!

Fényképezni nagyon is ér

Mivel ez az egyik legjobb fotó-spot hely Vietnamban, na, mint nap rengeteg utazási blogger, ismert vagy hétköznapi ember készít itt panorámafotókat. Számos jól ismert újságban és utazási magazinban írtak róla világszerte, nevezetesen a BBC News-ban, az NBC News-ban, a CNN-ben, a The Guardian-ben, a Street Art Globe-ban és még sorolhatnánk.

Csíííííz!Forrás: Biosphoto via AFP/Juan-Carlos Munoz / Biosphoto/Juan-Carlos Munoz

Átadása óta a Golden Bridge több fontos esemény házigazdája is volt, itt tartották például a Fashion Voyage divatbemutatóját. Ennél is fontosabb viszont, hogy a hidat a világ egyik legszebb építményeként tisztelik, olyan más, ismert hidakkal együtt, mint a malajziai Langkawi Sky Bridge és a francia Pont Alexandre III.

Ekkor érdemes meglátogatni

A környéken egész évben hűvös és mérsékelt az időjárás. Az esős évszakban köd lehet, éppen ezért, ha tiszta égboltot szeretnénk háttérként, akkor március és szeptember között érdemes idelátogatni. Júniustól augusztusig tart a legmelegebb időszak, de ez egyben a turizmus csúcsszezonja is.

Fantasztikus élmény lehet itt gyalogolniForrás: AFP/Linh Pham

Így juthatunk oda

A híd meglátogatásához jegyet kell vásárolni, és fel kell menni a Sun World Ba Na Hills-hez. A Ba Na Hills 40 km-re található Da Nang városától, ahova privát, illetve bérelt autóval vagy motorkerékpárral lehet eljutni. A Sun World Ba Na Hills belépődíja 1,3 méternél alacsonyabb gyermekek számára 550 000 VND (kb. 8 500 forint), felnőtteknek pedig 700 000 VND (kb.10 500 forint) amely már tartalmazza az híd látogatását.

A városának sokféle arca van, ez itt a modern, belvárosi része"Forrás: kizamaya/Wikipedia"
Da Nang - Amit tudni kell erről a különleges városról
Da Nang a Dél-kínai tenger partján a Hàn folyó torkolatánál fekszik, ezért az egyik legfontosabb kikötőváros és az ötödik legnagyobb város Vietnamban. Kiváló elhelyezkedésének köszönhetően Közép-Vietnam kereskedelmi és oktatási központja.
A széles strandok, a parton a napi fogást kínáló a halászok látványa, a fantasztikus utcai ételek, kávézók, éttermek és bárok folyamatosan növekvő száma miatt egyre közkedveltebb célpontja a turistáknak. A közelben található Hai Van Pass, egy körülbelül 21 km hosszú hegyi hágó, amely a tengerbe nyúló Annamite-hegység nyúlványán halad át. My Khe Beach homokos tengerpartján találhatók Vietnam legjobb luxusüdülőhelyei. Az öt csúcsból álló Márvány-hegység, a Marble Mountains tetején hangulatos pagodák találhatók, mindössze 15 percre a várostól. Ha eljuttok ide, feltétlenül induljatok el kora reggel, sétáljatok fel a kőlépcsőkön, fedezzétek fel a rejtett barlangokat, és csodáljátok meg az ősi szentélyeket is!

(Forrás: vietnamonline, vietnam.travel, wikipedia)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek