A félig ember, félig hal igazgyöngy halász története

Kevés olyan hely van a világon, ahol ma is hivatásszerűen foglalkoznak igazgyöngy halászattal. Ras Al Khaimah, az Egyesült Arab Emírségek legészakibb emírsége azonban máig megőrizte a 12. századi múltra visszatekintő foglalkozást. Az Al Suwaidi család pedig szerves része ennek a történetnek.

Az igazgyöngy farmot megnyitó család története a 12-13. századra nyúlik vissza, és nemzedékek óta szorosan kötődik az Öböl-menti gyöngyhalászat történetéhez. Abdulla Al Suwaidi nagyapja, Mohammed volt az egyik utolsó gyöngybúvár az Egyesült Arab Emírségekben.

Abdulla Al Suwaidi és nagyapja MohammedForrás: Ras Al Khaimah Turisztikai Hivatal

Óriási tisztelet övezte, mint minden halászt, aki ezt a veszélyes mesterséget űzte. Mohammed képes volt akár három percig is a tenger mélyén tartózkodni pusztán tüdőkapacitásának segítségével. 96 éves korában 1998-ban hunyt el.

Abdulla gyakran nézte gyerekként nagyapját, amint a mélybe merül, hogy felhozza azokat az értékes gyönyöket, amelyek később előkelőségek és királyi uralkodók ruházatát díszítik majd. 

A fiú meg volt győződve arról, hogy nagyapja a valóságban félig ember, félig hal, így az ő emléke előtt tisztelegve hozta létre a Suwaidi farmot.

A Suwaidi Gyöngyfarm eredetileg csak a legfinomabb minőséget képviselő arab gyöngyök tenyésztésével foglalkozott; összesen 4000 négyzetméteres területen. De a tulajdonos nemcsak a gyöngytenyésztéssel kívánt foglalkozni, hanem ősei örökségének megőrzésével is, éppen ezért a 2005-ben indult farmot 2018-ban megnyitotta a nagyközönség előtt is. 

Forrás: ©Hajar Al Shehhi / Ras Al Khaimah Turisztikai Hivatal

Aki ellátogat idej, az megismerheti a gyöngyhalászok által több mint ezer éve használt technikákat és eszközöket; helyben hallhatja a gyöngybúvárok kalandos történeteit.

Teknőspáncél csipesz az orrba, viasz a fülbe

A gyöngyhalászat egy nagyon megterhelő és veszélyes foglalkozás volt. A víz alá merülés kizárólag hagyományos eszközökkel történt, és csak a legerősebbek és legkitartóbbak tudtak megbirkózni ezzel a feladattal. Nem csoda, hogy nagy tisztelet övezte ezeket az embereket.

Forrás: ©Hajar Al Shehhi / Ras Al Khaimah Turisztikai Hivatal

A gyöngyhalászok júniusban szálltak hajóra és egészen szeptemberig a tengeren voltak. Csapatokban dolgoztak, akár 45 fős is lehetett a legénység létszáma.

A legveszélyesebb munkája a merülőnek volt, akinek testére köveket kötöttek, hogy akár 18 méter mélyre is le tudjon merülni, orrát teknőspáncélból készült csipesszel zárták el, fülét pedig viasszal dugaszolták el, hogy a víz alatt ne kerüljön víz a nyílásokba.

Nyakába egy kosár lógott, amibe a kagylókat gyűjtötte és egy kötelet is rögzítettek a testére, amit megrángatva jelezte, hogy húzzák fel őt. A felszínre hozott kagylókat a kapitány szigorú felügyelete mellett feszítették szét és vizsgálták át, hogy vajon találnak-e benne igazgyöngyöt.

Vajon van a kagylóban gyöngy?

Az utazók előtt megnyitott farm nem lenne az igazi, ha nem lenne gyöngyfarm túra, ami Al Rams halászfaluból indul.

Forrás: ©Hajar Al Shehhi / Ras Al Khaimah Turisztikai Hivatal

A jelentkezők hagyományos gyöngyhalász hajók fedélzetén juthatnak el a tengeren lebegő farmra, ahol egy vezetett túra keretében megismerkedhetnek a gyöngyhalászat jelentőségével, a gyöngyhalászok életével és a gyöngy tenyésztésének folyamatával. És persze az út végén kiválaszthatnak egy kagylót, amit alaposan átvizsgálhatnak, hogy rejt-e igazgyöngyöt. És ha igen, hány darabot?

Forrás: Ras Al Khaimah Turisztikai Hivatal sajtóközlemény

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek