Óriási víznyelők nyelik el a törökországi Konya-síkságot, itt van a legújabb

Anatolia középső részén, a termékeny Konya-síkságon több ezer víznyelő tátong, és senki nem tudja megjósolni mikor nyílik egy újabb. Az itt gazdálkodó helyiek szinte már félnek a földtől a lábuk alatt. A majdnem tökéletesen kör alakú víznyelők átmérője átlagosan 10-30 méter és 30-40 méter mélységgel tátonganak.

Forrás: AFP/2023 Anadolu Agency/Fatih Arslan

Egy 2022-es számlálás szerint a síkságon jelenleg 2600 kisebb-nagyobb víznyelő található. A szakértők szerint a víznyelők kialakulásának magas száma a felszín alatti vizek egyre növekvő kihasználása miatt következik be. Ezeknek a vizeknek ugyanis meg kéne erősíteniük a talajt. De miután a víz kimerül, a talaj hirtelen megsüllyed, és hatalmas lyukakat teremt a gazdák lába alatt - olvasható a Dailysabah.com cikkében.

A kutatások azt mutatják, hogy a területen mindig is voltak víznyelők, de mivel a régiónak nincs vízutánpótlása, sem folyókból, sem víztározómedencékből, ezért a helyi gazdák, akik főként  kukoricát és céklát termezstenek a területen, szabályozás nélkül használják a talajvizet öntözésre. Ezért aztán az egyébként is sok víznyelőből még több lesz. 

Forrás: AFP/2023 Anadolu Agency/Fatih Arslan

A legutóbbi hatalmas víznyelőt február 24-én fotózták le a provincia Karapinar nevű részén. A víznyelő a nagy példányok közé tartozik, mivel hozzávetőlegesen 37 méter a kerülete és 12 méter a mélysége. A fotókon jól látszik milyen hatalmas. Szerencsére senki és semmi nem esett áldozatául a beomlásnak.

Forrás: Laprensalatina.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek