Megmenekülhet a világ második legnagyobb sós vízű tava?

A világ második legnagyobb sós vízű tavának sokáig egyáltalán nem volt biztos a jövője, a kiszáradás miatt szinte teljesen eltűnt, a legtöbben már lemondtak róla; a kormányzati döntések ellen tüntetők pedig 2022-ben azt skandálták: az Urmia-tó meghalt.

2021 júliusa, az emberek még kiélvezik a tó adta lehetőségeketForrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Most azonban az a hír érkezett, hogy mesterséges mellékfolyó kialakításával igyekeznek megmenteni a az Irán északnyugati részén lévő Urmia-tavat; a vízpótlórendszer első elemét pénteken adta át. Az új létesítmény egyebek között 35,7 kilométernyi alagútból és 11 kilométernyi csatornából áll. A rendszer segítségével a közelben található Kaniszib-víztározóból évente 300 millió köbméter víz kerül a tóba az első szakaszban, az építkezés második fázisának befejeztével, a március 21-ikével kezdődő új perzsa naptári évben pedig már évi 600 millió köbméter - tájékoztatta a médiát az iráni elnöki iroda.

Felavattak egy másik, a Sahíd Kázemi nevű gát felől a tóba vizet elvezető csatornát is, amelyen ugyancsak évi 300 köbméter víz jut el a kiszáradás fenyegette tóba. Szakértők szerint körülbelül öt évig tarthat, míg a tó vizét sikerül úgy felduzzasztani, hogy az ismét elérje az ökológiai fenntarthatóságot.

Az egykor a Közel-Kelet legnagyobb sós vízű tavaként ismert állóvíz sorsa iránt aggódva a kilencvenes évek elejétől kongatják a vészharangot a szakemberek. Egyes becslések szerint a tó csaknem 90 százaléka eltűnt, veszélybe sodorva ezzel a térségben lakó mintegy hatmillió, nagyrészt mezőgazdaságból élő ember megélhetését és egészségét is.

Ilyen amikor teljesen eltűnik a vízForrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

A tó sorsa miatt az utóbbi évben több tüntetés robbant ki, az itt élők azt vetik Teherán szemére, hogy a térségben indított gazdaságfejlesztési programjai során nem vette figyelembe a környezetvédelmi szempontokat, tetézve ezzel a károkat. A tó környékén emellett számos kutat ástak engedély nélkül. Iránt évek óta szárazság sújtja, a globális felmelegedés pedig tovább fokozza a nyári párolgást.

Forrás: MTI.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek