Csak egy pöccintés, és ripityára tört a több ezer dolláros lufikutya

A lufikutya szobrairól elhíresült Jeff Koons alkotásai annyira élethűek, hogy azt hinné az ember, bármelyik pillanatban ellebeghetnek, vagy kicsavarodnak és csak egy hurkalufi marad utánuk. De ehelyett az elmúlt napokban, csak az nyert bizonyítást, hogy ezek a lufiszobrok inkább törékenyek, mint sem pillekönnyűek. 

Itt még egészben van a lufikutya szoborForrás: ©Bel-Air Fine Art - Contemporary Art Galleries

Miami csillogó tengerparti városában, az Art Wynwood nevű művészeti vásáron és kiállításon február 16-tól 19-ig a műgyűjtők és rajongók a legérdekesebb és ismertebb kortárs művészeti alkotások között válogathatnak. Itt volt kiállítva, egy átlátszó dobogón az a kék színű lufikutya szobor is, ami egy ismeretlen nő meggondolatlanságának köszönhetően apró darabokra tört. A porcelán szobor 42 000 amerikai dollárt (jelenlegi árfolyamon 14 424 480 forintot) ért. 

Az egyik szemtanú szerint az egész olyan volt, mintha lassítva látta volna a történéseket. Az egyik pillanatban még a csoportjának magyarázta hol melyik alkotást láthatják, a másikban már csak azt figyelte, ahogy az ismeretlen nő az ujjával hozzáér a szoborhoz, az megbillen és a padlóra érve 100 apró darabra törik, a végén pedig Jeff Koons munkáját lapátra söprik a vásár munkatársai - olvasható a Nytimes.com oldalán.

A csoportvezető műgyüjtő és művész először azt hitte az egész eset egy performance része - szoktak ilyeneket szervezni az egyes galériák -, de amikor meglátta, hogy a nő a füle tövéig elvörösödött, miután a szobor földetért, már tudta, hogy itt nem megrendezett baj történt. 

A szobort biztosító Bel-Air Fine Art galleries menedzsere, Cédric Boero elmondása szerint a balesetet okozó nő ezerszer bocsánatot kért, mikor a biztonságiak közre fogták, és nagyon szeretett volna felszívódni és eltűnni. A lufikutya összetörése azonban bírt egy jó hozadékkal is, a 799 lufikutyából így már csak 798 maradt a világon, ami egy csapásra megnövelte az alkotás értékét. A Twitteren azóta mémek egész sora szól arról mi is történhetett abban a végzetes pár pillanatban; érdemes őket megnézni, van köztük egy-két nagyon találó. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek