A Jupiter már a bolygók királyaként uralkodik - 12 új hold kering körülötte

A csillagászok további 12 új holdat figyeltek meg a Jupiter körül, így a megerősített holdak száma 92-re nőtt – adta hírül a CNN.

A felfedezést Scott Sheppard csillagász, a Carnegie Tudományos Intézet és csapata tette. 2021 szeptemberében a Hawaii-on található Subaru teleszkópot, 2022 augusztusában pedig a chilei Cerro Tololo Inter-Amerika Obszervatórium Blanco távcsövén található Dark Energy Camerát használták. 

Az eddigi 'csúcstartó' a Szaturnusz volt, aminek korábbi megfigyelések szerint 83 holdja van. A csapat meg tudta különböztetni a Jupitert és a körülötte lévő objektumokat a Naprendszer távoli objektumaitól, mivel ezek nem tudnak olyan gyorsan mozogni, mint a Jupiterrel együtt mozgó objektumok.

 Az alig egy kilométer átmérőjű égitestek legalább hét nagyobb hold maradványai, amelyek szétestek, amikor más holdakkal, aszteroidákkal vagy üstökösökkel ütköztek. Ezeknek a holdaknak a megrepedése több száz kisebb hold létrejöttéhez vezetett.

Azok a holdak amelyeknek mérete nem haladja meg a 1,5 kilométert, nem is kapnak saját nevet a csillagászoktól, de a Kisbolygó Központ mindegyikhez számot fog rendelni a következő hónapokban.

Jupiter és a holdak A kép illusztráció.Forrás: Science Photo Library via AFP/FreelanceImages

A 12 új hold nyomon követésének megerősítése körülbelül egy évbe telt, és a csapat a chilei Magellán-teleszkópot használta a munka elvégzésére. További holdak megtalálása a Jupiter körül és pályájuk meghatározása segíthet a jövőbeli küldetések célpontjainak azonosításában. Az Európai Űrügynökség áprilisban induló Jupiter Icy Moons Explorer és a NASA várhatóan 2024-ben induló Europa Clipper küldetése ebben az évtizedben meglátogatja a Jupitert és egyes holdjait.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek