Az elmúlt 60 évben nem volt ilyen fényes a Jupiter, mint ma éjjel

A szuperhold nyomán akár szuperjupiternek, viccesen pedig szupiternek is nevezhetnénk a ma éjjeli Jupitert, ugyanis sokkal nagyobbnak és fényesebbnek fog látszani a szokásosnál. De amíg szuperhold kétszer is előfordul az évben, a ma éjjel látható bolygókirály az elmúlt 60 évben nem duzzadt akkorára, mint most. Így ha este 10 órakor felnézünk az égre, valóban különleges látványban lehet részünk.

A Jupiter és a Vénusz bolygók együttállása napkelte előtt az olaszországi Rocca Calascio kastély mögöttForrás: LORENZO DI COLA / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Mi okozza?

A bolygók hatalmas égi tükrök. Napunk fényét verik vissza, és ettől világítanak az égen. A látszó méret nem csak a bolygó valódi átmérőjétől függ (ebben persze a Jupiter verhetetlen), hanem a Földtől való távolságától is. És ahogyan a bolygó is, a Föld is kering a Nap kerül, úgy közeledik felénk vagy távolodik tőlünk az adott bolygó, felfényesedve, illetve elhalványodva.

Az óriás Jupitert a bolygó Nappal történő szembenállása okozza. A más néven oppozíciónak is nevezett jelenség során a Földről nézve a bolygó pontosan a Nappal ellentétes oldalon van, tehát a Földünk a Nap és a bolygó közé szorul. A bolygó ilyenkor van a legközelebb a Földhöz, tehát ilyenkor látszik a legnagyobbnak és legfényesebbnek.

Azonban oppozíció és oppozíció között is van különbség, és ez adja az apropóját a mostani különösen fényes Jupiternek. A bolygók a körtől enyhén eltérő ellipszispályán keringenek, így korántsem érdektelen, hogy a szembenállás során a bolygónk napközelben vagy naptávolban jár. Ha napközelben következik be az oppozíció, a bolygó közelebb lesz a Naphoz, így a Földhöz is, tehát nagyobbnak fog látszani.

A Jupiter és a Nap szembenállásaForrás: svabhegyicsillagvizsgalo.hu

A Svábhegyi Csillagvizsgáló blogbejegyzése szerint a Jupiter nagy oppozíciója 60 éves időtartamon belül most a legnagyobb!

A megfigyeléséhez távcső sem kell. Sötétedés után menjünk ki az ég alá, és nézzünk keletre! Ha megvárjuk az este 10 órát, elég magasra emelkedik ahhoz, hogy a látóhatár közeli légkör már semmit ne nyeljen el a fényéből. Ha megvárjuk az éjjel fél egyet, delelésében, teljes ragyogásában, 42° magasan gyönyörködhetünk benne. A blogbejegyzés szerint valóban fényes lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek