Új kígyófajt neveztek el Leonardo DiCaprióról

A kutatók Panama esőerdőiben, a cserjések között fedeztek fel egy ritka, nagy narancssárga szemű kígyót, akit a híres színészről, Leonardo DiCaprio-ról neveztek el – olvasható a LiveScience oldalán.

A kígyó egyike annak az öt újonnan felfedezett fajnak, amelyek Közép- és Dél-Amerika dzsungeleiben élnek. A kutatók egy friss tanulmányban rávilágítottak arra, hogy a régióban folytatott arany- és rézbányászati munkák miként veszélyeztetik az új fajokat.

Alejandro Arteaga vezető szerző szerint rengeteg az új kígyófaj vár felfedezésre a régióban, de ha az illegális bányászat ilyen ütemben folytatódik, előfordulhat, hogy a jövőben erre nem lesz lehetőség.

A Sibon irmelindicaprioae kígyófaj a nevét Leonardo DiCaprio színészről és természetvédőről kapta, aki külön kérte, hogy a kígyó tudományos nevébe anyja, Irmelin Indenbirken nevét is építsék be. DiCaprio névadó kígyója körülbelül 38 centiméter hosszú, estéit fák ágain vagy pálmaleveleken tölti, és csigákra vadászik. A kígyó nem marással vagy harapással védekezik, hanem úgy, hogy kellemetlen szagot bocsát ki maga körül. 

A másik négy újonnan talált faj azonosításához Arteaga és munkatársai elkészítették a Dipsadinae alcsalád evolúciós fáját, miután 343 kígyó DNS-mintáját elemezték. A tudósok megállapították, hogy az öt faj kellően különbözik legközelebbi rokonaitól, mind megjelenésükben, mind genetikailag, ezért új fajként érdemes kezelni őket. 

Sajnos ezen új csigaevő fajok többsége komoly kihívásokkal néz szembe; A tudósok úgy gondolják, hogy DiCaprio kígyója már most besorolható a Nemzetközi Természetvédelmi Unió majdnem kihalt kategóriájába, mivel az arany- és rézbányászati műveletek pusztítják az esőerdőket. A közlemény szerint mind az öt kígyófaj fás eredetű, ami azt jelenti, hogy nem tud túlélni az erdőirtott területeken, és mindegyik a meztelen csigák állandó táplálkozására támaszkodik, melyeknek száma a bányászatok miatt rohamosan csökken. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek