Kalózok "foglalták el" Tampa városát a floridai kikötőben

Tampa városában már több mint egy évszázados hagyománya van a kalózfesztiválnak, amire minden évben több százezer látogató érkezik a floridai öbölbe. A Gasparillát január 28-án szombaton rendezték meg, és a hagyományok szerint kalózok százai foglalták el a floridai kikötővárost egy napra.

Forrás: facebook.com/GasparillaPirateFest

A fesztivál legjobb részét, a kalózok felvonulását 1904-ben rendezték meg először. Ki mondta, hogy fesztivált csak szenteknek és jó fiúknak lehet rendezni? A Gasparilla bizony a 18. század végén, 19. század elején a Mexikói-öböl térségét félelemben tartó kalóznak, Jose Gasparnak állít emléket.

A kalózok a Jose Gasparról elnevezett több árbocos vitorláson érkeznek Tampa kikötőjébe számos kisebb hajó, motorcsónak kíséretében, hogy a város kulcsait megkaparintsák. Ezt követően karneváli felvonulást tartanak, amelyen szétosztják a magukkal hozott - a történet szerint - zsákmányként szerzett gyöngyöket.

Az esemény egészen estig tart, a városban több színpadon is koncerteket tartanak. A Gasparillát általában január utolsó szombatján tartják a karneváli szezonban, az eseményt sokszor hasonlítják a karneváli időszakot lezáró híres New Orleans-i Mardi Gras-hoz, mely a legrégebbi ismert karnevál az Amerikai Egyesült Államokban.

Forrás: Ali Darvish / facebook.com/GasparillaPirateFest

A kalózfesztivál névadója Jose Gaspar legendás alakja a floridai hagyománynak. Úgy tartják róla, hogy Spanyolországban született, ahonnan menekülnie kellett, majd a Mexikói-öbölben kalóznak állt, és saját szigetéről indult portyázni a karibi vizeken. 

Forrás: MTI.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek