A Grand Canyon egyik legszebb látványossága 3 év után újra kinyit

A Covid-19 világjárvány okozta hároméves bezárás után a Grand Canyon rendszer egyik legérdekesebb természeti szépsége, a Havasu-vízesés újra megnyílik a látogatók előtt. Az újranyitást február 1-re tervezik, kezdetben azonban csak keveseknek adatik meg ez a csodálatos lehetőség.

A lenyűgöző vízesés éjjel, megvilágítvaForrás: Hemis via AFP/CHARTON Franck / hemis.fr/Charton Franck / Hemis.Fr

A Havasu-vízesés a Havasupai indián rezervátum területén található, és a törzs ellenőrzése alatt áll. A rezervátum szomszédos a Grand Canyon Nemzeti Parkkal, de nem része annak. Mivel a törzs irányítja a vízeséshez való hozzáférést, ők rendelkezhetnek arról, hogy mikortól és hányan látogathatják újra. Ugyan nem kínálnak új, 2023-as foglalásokat, de ha valaki nagyon vágyik arra, hogy még idén láthassa, akkor van egy kiskapu, ha szerencséje van, és rugalmas tud lenni. Azok, akiknek a korábbi foglalásait felfüggesztették, ugyanis most már átütemezhetik látogatást erre az évre a vízeséshez, és a tövében található, varázslatos akvamarin medencékhez.

A vízesés tövében krisztálytiszta kék vízű, ternészetes medencékben frissíthetik fel magukat a túrázókForrás: Hemis via AFP/CHARTON Franck / hemis.fr/Charton Franck / Hemis.Fr

A hosszú, hároméves lezáráshoz egyébként az amerikai indián törzsek egyedi egészségügyi problémái járultak hozzá. „2020 márciusában lezártuk a foglalásokat" – írta a törzs a honlapján. „Mivel az érdemi egészségügyi ellátáshoz korlátozott volt a hozzáférésünk, a foglalás bezárása volt a legjobb módja annak, hogy közösségünket biztonságban és egészségben tartsuk. Azóta zárva vagyunk a turisták elől."

Három évig senki nem tehette be a lábát a területre, és idén is korlátozzák a turisták számátForrás: Hemis via AFP/CHARTON Franck / hemis.fr/Charton Franck / Hemis.Fr

Azoknak a szerencséseknek, akiknek idén végre lehetőségük nyílik ellátogathatniuk a vízeséshez, fizikailag alkalmasnak kell lenniük arra, hogy legalább 4 liter vizet magukkal cipeljenek, mert nincs vízforrás az ösvényen, ráadásul nyáron a hőmérséklet elérheti akár a 46 Celsius-fokot is. Ráadásul, ez nem egy egynapos kirándulás, mert 13 kilométeres hegyi túrával lehet eljutni a Supai nevű faluig, majd további 3,2 kilométeres szakasz vár rájuk a vízesésig, onnan pedig még vissza is kell túrázni, majd felmászni a zuihatag tetejéhez, és ki. Ez nem kivitelezhető egyetlen nap alatt, így egy éjszakát vagy sátorban kell eltölteniük vagy a Havasupia Lodge-ban kell megszállniuk – írja a CNN. com. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek