A nyúl évébe lépünk át a holdnaptár szerint - Itthon is lesznek fesztiválok

Végre ismét színes és hangos ünnepléssel köszöntik a Kínai Újévet Kína szerte, Tajvanon, Koreában és Vietnamban is, valamint a világ összes ázsiai kolóniájában. Mutatjuk, hogyan éli meg a világ a Holdújév, avagy a Tavasz Ünnep ünnepkörét határainkon túl és Budapesten is.

Minden évben, január vége és február eleje között, körülbelül 2 milliárd ember ünnepli a Holdújévet szerte a világon. Az idei Holdújév kezdőnapja január 22-re esik. Az ősi Kínából indult ünnepkör arra az időszakra és szokásra vezethető vissza, amikor a földművesek és gazdák a Hold változásait figyelve tervezték be a vetést és az aratást. Az ünnep azóta is a téli napforduló utáni második újhold napjára esik, és ezzel együtt már a tavaszt is köszönti. Éppen ezért Tavasz Ünnepnek is szokták nevezni.

Forrás: Shutterstock.com

Egyébként Kínai Újévi Fesztiválnak elsősorban Kínában nevezik, Holdújévnek pedig az összes többi ázsiai országban, Észak- és Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Szingapúrban, Bruneiben és Vietnamban is. Kínában akár 15 napig is eltarthatnak az ünnepségek, Vietnamban pedig legalább három napos, ahogy Dél-Koreában is, ahol Seollal néven ünneplik.

Japánban nem számít ünnepnapnak, de nem is feledkeznek meg róla. Idén például már megtartják Yokohamában a szigetország egyik leghosszabb Kínai Tavasz Fesztiválját, ami 15 napig tart. Itt a helyiek láthatnak oroszlántáncot, különböző zenés-, táncos-, hagyományörző bemutatókat és egy hatalmas lampion parádéban is gyönyörködhetnek.

A nyúl évébe lépünk át

A holdnaptár szerint január 22-én elhagyjuk a tigris évét és átlépünk a nyúl évébe. A naptár szerint minden évhez tartozik egy állat, összesen 12. A sorrendjüket egy ősi történet, a "Nagy Verseny" határozta meg, melyet a Jáde Császár indított az állítok számára. A legenda szerint az állatoknak egy sebes sodrású folyón kellett átjutniuk, hogy célba érjenek. A sorrend a következő volt: patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya és a malac. 

Forrás: Shutterstock.com

Ez az év a nyúl éve. Ami azt jelenti, hogy aki 2011-ben, 1999-ben, 1987-ben, 1975-ben és így tovább (minden 12. év) azoknak igazán szerencsés lesz ez az évük. Általában a nyúl évében született emberekre azt mondják, hogy kedvesek, gyors az észjárásuk, könnyű velük kijönni, de közben lehetnek hezitálók és visszahúzódók is. 

Érdekesség, hogy Vietnamban kicsit eltérők az állatöv résztvevői, mivel itt a bivalyt felváltja a vizi bölény, a nyulat pedig a macska. Ez azért érdekes, mert az eredeti történet szerint a kínai állatövből azért maradt ki a macska, mert a patkány elfelejtett neki szólni a versenyről. Vietnamban viszont a nyúl és a macska ősi helyi kiejtése nagyon hasonló volt egymáshoz. Így itt idén a macska évét írják.

Arany és szerencse - Jelentéssel bíró ételek

Az ünnepi, terített asztalról az ünnepségek ideje alatt nem hiányozhatnak bizonyos ételek. Kínában például azért alap finomság valamilyen hal, mert mandarin nyelven a hal (yú) pont úgy hangzik, mint a gazdagság (yú). A narancs vagy mandarin pedig kantoni kiejtéssel (gam) pont olyan, mint az arany (gam).

A kínai töltött húsos batyu (jiaozi) szintén nem hiányozhat az ünnepi asztalrólForrás: Shutterstock.com / yuda chen

Más kultúrákban a ragacsos rizs az elhagyhatatlan étel, mivel az össztartozást szimbolizálja. A vietnami bánh chung egy rizssüti vagy riszlabda, amit banánlevélbe csomagolva párolnak meg és általában közösen készíti el a család. Dél-Koreában alap ételnek számít Holdújév idején a tteokguk, ami egy tiszta leves, kör alakú riszlapocskákkal. Az étel a hosszú életet szimbolizálja, a rizskorongok pedig a pénzt. 

Oroszlántánc és felvonulás Budapesten

Három év kihagyás és csöndes ünneplés után, a Chinatown Budapest január 28-án és 29-én végre ismét rendez Kínai Újévi Fesztivált a Monori Center területén, a Jegenye utcában, ott ahol nyaranta a Chinatown Terasz várja a vendégeket.

A Kínai Újév színe a pirosForrás: Chinatown Budapest / FB

Mi biztos kimegyünk, mivel mindkét nap lesz oroszlántánc, sárkánytánc, népi- és tradicionális öltözetek felvonulása, amibe a látogatók is beszállhatnak, hogy minél több legyen a felvonuló. A Chinatown Terasz helyszínén 11-től 14 óráig kínai ételstandok kínálják majd a finomságaikat. Lesz jiaozi, kínai palacsinta, pekingi kacsa tekercs, tavaszi tekercs, dim sum, csípős-savanyú leves, tang-yuan és ma-tuan - írták az esemény Facebook-oldalán.

A Mázsa utca és a Bihari út sarkán, a 10-es büfé melletti épületben, ingyenesen és bejelentkezés nélkül, érkezési sorrendben részt vehetünk tradicionális kínai orvosi vizsgálaton, kínai teaszertartáson, kalligráfia és festészet, illetve húsos batyú workshopon, és még kínai nyelvet is tanulhatunk, hogy csak párat említsünk a sok program közül.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek