10 dolog, amit jó tudni a kínai holdújévről

A távol-keleti holdújévet nem csak Kínában ünneplik, nem csak egy napig tart, és bizonyos kifejezéseket néhány napig nem is mondanak ki hangosan. Ekkor köszönt be a tetrafóbia, a közlekedési armageddon, és ekkor lehet férfiakat lízingelni. A ló évében születettek pedig jobb, ha ekkor piros tangába bújnak.

A holdújév Kína egyik legnagyobb tavaszköszöntő ünnepe, százmilliók utaznak haza ilyenkor, hogy családjukkal ünnepelhessenek. A kínai parkokat és utcákat színes díszdobozokkal és lámpásokkal díszítik, de a világ különböző pontjain található kínai kolóniákban is napokra megáll az élet. A CNN gyűjtése alapján összeszedtük a legjellegzetesebb szokásokat és babonákat a holdújév vagy, ahogy egyszerűbben mondják, a kínai újév kapcsán. 

Van még fotó, kattintson a galériára!
Galéria: Kezdődik a kínai holdújév
Fotó: Chinafotopress / Europress / Getty

A kínai újév kifejezés nem stimmel
Bár a köztudatban kínai újévként terjedt el az ünnep elnevezése, a kínaiak egyszerűen csak a tavasz ünnepe vagy a holdújév kifejezést használják erre. A holdújév - a mi húsvétunkhoz hasonlóan - egy olyan mozgó ünnep, amelyet a holdnaptár határoz meg, így minden évben más napra esik. Ezt a január végétől február közepéig tartó holdújévet ünneplő időszakot pedig nemcsak a kínaiak, de más országok is megtartják, köztük Korea, Vietnám és Japán is.

Nem egynapos ünnep
A holdújév 15 napon át tart, idén január 31-én kezdődik és Valentin napon, február 14-én ér véget. Programokban gazdag ünnepnek számít, amikor az utcákon ünnepi felvonulást tartanak, az emberek lóversenyre mennek (a hongkongi holdújévi derby tízezreket vonz), kártyáznak, majongot játszanak és egyszerűen csak együtt vannak a családok. A gazdagságot és a szerencsét jelző piros színű zászlókkal és lampionokkal díszítenek mindent, az ünnep végét pedig a lampionfesztivál zárja.

A holdújév közlekedési káosszal jár
Holdújévkor gyakorlatilag bekövetkezik a közlekedési armageddon. A világ legnagyobb migrációja ugyanis az ezt megelőző néhány napon zajlik le egyszerre és egy irányba. Zsúfolt vonatokkal, tömött buszokkal és autókkal kelnek útra emberek százmillió, csak hogy az évnek ezen napján láthassák szeretteiket. A tavalyi évben Koreába 30 millió ember látogatott haza családjához, az idei évben pedig, egy kínai hírügynökség szerint, összesen 3,62 milliárd utazásra lehet majd számítani.

Pekingbe utazna?
Ha mégis szívesen indulna még most január végén Pekingbe, 155 000 ezer forinttól talál jegyeket a Google járatkeresőjében. A legkevesebb összegért az Air France, két és fél órás párizsi átszállással és közel 16 órás repülőúttal szállítja az utasait, és bár az Aeroflot is hasonló árkategóriában kínálja repülőjegyét, a moszkvai félnapos átszállás miatt, az út több mint egy napig tartana.

 Babonás egy ünnepkör
A holdújévhez kötödő félelmek hasonlóak a mi újévi babonáinkhoz. Holdújév napján szerencsétlenséget hoz, ha kivisszük a szemetet, ha takarítunk, mosunk vagy tisztálkodunk. Újév másnapján az anyósokkal és apósokkal, harmadnapján pedig a rokonokkal és barátokkal való találkozást érdemes kerülni, mert veszekedést, kellemetlenséget jelenthet az év további napjaira nézve. Újév hetedik napja viszont az élvezetek, a boldogság és a közös ünneplés napja.

Férfiakat lehet lízingelni
Így aztán különösen azok a szinglik kedvelik ezt az ünnepet, akiket otthon már régóta zaklatnak azzal, miért nem találnak már maguknak egy valamire való barátot. Hát ezen a napon találnak. Egy kínai aukciós weboldalon (Taobao) holdújév alkalmából még férfit is lízingelhetnek maguknak a kínai nők, napi 80 vagy akár 1300 dollárért is, attól függően, hogy a fiúnak mennyire kell hozni a szerető, gondoskodó partner szerepét. Kézenfogva látogatják körbe a lány legtávolabbi rokonságát, csevegnek a szülőkkel, elvégzik a családi nagybevásárlást, de ha kell a szülők előtt hívják el randira a lányt - természetesen szigorúan a lány számlájára. Egy-két szolidabb ölelgetés, kézfogás, nyilvános arcra puszi még belefér, de ezek a fiúk legtöbbször kapcsolatban élnek, és állítólag csak a szabadidejüket, nem a testüket bocsátják áruba a pénz kedvéért. 

Őt valószínűleg nem bérelték, hanem igazából dúl a szerelem
Galéria: Kezdődik a kínai holdújév
Fotó: Chinafotopress / Europress / Getty

Bizonyos szavakat nem mondanak
A holdújév napján arra is figyelni kell, mit hogyan mondunk és írunk. Kínában elég egyetlen karaktert véletlenül fejjel lefelé írni egy szó betűkészletében, máris kellemetlenül megváltozhat a jelentése. Ezen a napon semmilyen negatív jelentésű szót vagy ahhoz hasonló hangalakot nem használnak, még a 'négyes' számot sem ejtik ki, mert úgy hangzik, mint a halál (si). A tetrafóbia, vagyis a négyes számtól való félelem több kelet-ázsiai országban is elterjedt. Fesztiválokon, csalágtagok megbetegedésekor a négyre végződő számokat nem ejtik ki, és van, hogy a lakóházaknak, kórházaknak, szállodáknak pontosan ezért nincs négyes számjegyű házszáma, vagy negyedik emelete.

A petárdázásnak viszont oka van

Mégpedig az, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Egész pontosan szörnyeket, hiszen a legenda szerint Nian, a félig sárkány, félig oroszlán termetű lény holdújév napján előbújik rejtekhelyéről, hogy rátámadhasson az emberekre, különösen veszélyeztetve a gyerekeket. Ezért a régi időkben a szörny elijesztésére a kínaiak vékony bambusz-szárakat töltöttek meg lőporral, a végére gyújtózsinórt tettek, majd meggyújtották, ami hatalmas robajjal járt. A kínaiak ezt a találmányukat azóta tökélyre fejlesztették: érdemes majd megnézni a híradásokban a pekingi vagy a hongkongi újévi tűzijáték-arzenált. Hacsak addig a szmogos idő miatt azt nem tiltják be Pekingben. 

Különösen a ló évében születettek figyeljenek az alsónemű színére!
Galéria: Kezdődik a kínai holdújév
Fotó: Mn Chan / Europress / Getty

A piros bugyi kötelező!

A piros a jólét, a bőség és a szerencse színe, és mivel még Nian is megretten a vörös színtől, ezért az újévi díszítés minden eleme ebben a színben pompázik. A piros tasak ajándékozása is újévi szokás. Ilyenkor egy díszes piros borítékba pénzt tesznek, és ezt adják át a nőtlen férfiaknak és gyerekeknek, figyelve arra, hogy az összeg ne páratlan számú legyen, mert az az ajándékozás mindkét résztvevőjének rosszat hoz az új évben. Akik pedig a 12 kínai állatövi jegy közül a ló évében születtek, azoknak egyenesen kötelező piros alsóneműt hordaniuk, hogy minden szerencsétlenségtől megóvhassák magukat.

Cukortól édes élet
A távol-keleti országok újévi asztalain gyakran találunk szénhidrátban, különösen cukorban gazdag ételeket, amelyektől a következő évre a boldog, édes életetet remélik. Így kerül a jellegzetes újévi nyolcszögletű tálcákra nyolcféle rágcsálnivaló, rizspuding, kandírozott gyümölcs és egyéb rizslisztből készült édes sütemény. Magvakat pedig, főleg földimogyorót, a hosszú élet és tartós egészség reményében fogyasztanak. És amíg a gazdagságot szimbolizáló szárított tofut szabadon kínálgatják körbe az asztalnál, addig a friss fehér tofu az újévi időszakban tabu, mert a színe a gyászra utal.

Semmi nincs kőbe vésve
Minden korábban felsorolt szokást és babonát persze épp annyira vesznek komolyan a föld keleti felén, mint mi óév utolsó és újév első napján. A holdújév időszaka a szabályok rugalmas áthágása mellett, sokkal inkább szól a családi együttlétről, a barátokról, a közös programokról és a finom falatokról. Ráadáusl manapság az ünnepkör Kínában már csak egy hét munkaszünettel jár, aztán minden megy tovább a következő újévig.

Itthon is kipróbálhatjuk
Aki ezek után kíváncsi arra, hogyan ünneplik hazánkban dobokkal, oroszlánokkal és sárkányokkal a kínai holdújévet, az látogasson el február elsején a Millenárisra. A tavalyi évhez hasonlóan a hazánkban működő, Kínával és a Távol-Kelettel foglalkozó civil-, kulturális- és művészeti szervezetek idén is megrendezik a Holdújév Fesztivált. A rendezvényen távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek és sportolók mutatják be Kína színes kultúráját és köszöntik együtt a ló évét. A programról bővebben az esemény Facebook-oldalán olvashatnak.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek