Az óriások útja: mintha nem is a természet alkotta volna

A természet képéhez általában szabálytalan formákat asszociálunk, mint például egy hullámzó, dimbes-dombos táj, vagy a tengerbe omló sziklák csipkézett élei. Ha valahol szabályos formákat látunk, hajlamosak vagyunk emberi kézre gyanakodni. Pedig ami itt következik, az valóban a természet műve - nem kevesebb, mint 60 millió év szorgos munkája!

Észak-Írországban már 300 éve népszerű látnivaló ez a képen látható szokatlan tengerparti szakasz az Antrim fennsík mellett, amely mintegy 40 ezer hatalmas, a tengerből kiálló, szabályos sokszög alakú fekete bazaltoszlopból áll.

Giant's Causeway - Az óriások útjaForrás: Air Pano / AFP

Az oszlopok főként hatszögletűek, bár vannak olyanok is, amelyeknek négy, öt, vagy akár nyolc oldala is lehet. Az oszlopok tetejére fel is lehet menni, bizonyos helyeken pedig a talaj úgy néz ki, mintha egy sokszögletű csempékből kirakott padló lenne.

Forrás: Air Pano / AFP

A drámai látvány mergagadta a helyiek fantáziáját, akik a tengeren át Skóciába tartó óriások legendáját ötlötték köré. Eszerint az ír óriás, Finn MacCool (Fionn mac Cumhaill) utat épített magának tengerparti, antrimi otthonától az atlanti vizeken át esküdt ellensége, a skót Finn Gall Hebridákon fekvő erődjéig. Százával szedte össze a hosszú kőcölöpöket, sorjában leverte őket a tengerfenékbe, aztán hazatért, hogy kipihenje magát, mielőtt támadásra indul Finn Gall ellen. 

Forrás: hemis.fr/Body Philippe / AFP

De a ravasz skót óriás megelőzte, maga ment át a szigetéről Írországba. MacCool feleségének azonban sikerült elhitetnie vele, hogy az alvó óriás csak a kisfia. Ennek hallatán Finn Gall annyira megrettent, hogy mekkora lehet az apa, hogy ijedtében elmenekült, a tengerre kiérve pedig felszaggatta maga mögött az utat, hogy senki se járhasson többé rajta.

Forrás: robertharding via AFP/Carlo Morucchio

Az elmúlt 300 évében végzett geológiai vizsgálatok alapján azonban az oszlopok 60 millió évvel ezelőtt keletkeztek, amikor az Antrim intenzív vulkáni tevékenységnek volt kitéve.

A folyékony, olvadt kőzet a talaj repedésein keresztül felnyomódott, és kiterjedt lávafennsíkot hozott létre. A gyorsan lehűlő láva összezsugorodott, a világhírű sokszögletű szerkezetet pedig a hűlés sebességének változásai okozták.

Forrás: AFP/Paul Ellis

A Bushmills várostól 3 kilométerre északra fekvő táj 1986 óta az UNESCO világörökség része. Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége hatszögletű, de vannak 4, 5, 7 és 8 szögűek is. A legmagasabbak körülbelül 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri.

Forrás: UNESCO, Giant's Causeway Official Guide, Wikipedia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek