A világ leghíresebb ferde tornya egyre egyenesebb

Egy korábbi, toszkánai utazásunk során mi is láttuk a pisai ferde tornyot a saját szemünkkel, és meg kell hagyni, tényleg veszélyesen ferdének tűnt. De az artnet.com cikke szerint ez az állapot szépen lassan megváltozni látszik. A 2022-es év végén közreadott éves vizsgálati eredmények alapján a torony jobb állapotban van, mint azt két évtizeddel ezelőtt a szakértők előre vetítették; sőt úgy tűnik korrigálja "önmagát".

Az önmagát is korrigáló ferde torony egyszer talán teljesen kiegyenesedik?Forrás: Guzel Studio / Shutterstock.com

Az épület dőlésszöge az 1990-es évekre már elérte az 5 és fél fokot. Ekkor a mérnökök úgy látták, hogy innentől kezdve nem lehet elkerülni az építmény összedőlését. Nem sokkal ezután le is zárták a tornyot a nyilvánosság elől, és az olasz kormány szakértőket kért fel arra, hogy dolgozzák ki, miként lehet megmenteni az épületet.

A 2001-ben elkezdett stabilizációs projekt azonban sikeresnek bizonyult, mert a torony dőlésszöge 40 centiméterrel korrigálódott. Ez a szög ma már csak 4 fokos, de még mindig kétszer akkora, mint a torony építésekor, 1350 környékén. 

A legutóbbi kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az a puha talaj, ami a torony ferdeségét okozta, védelmet is nyújt neki, mivel részben elnyeli a földrengések okozta talajmozgásokat. Ez lehet tehát az oka annak, hogy a torony a megbillent állapota ellenére is átvészelt négy földrengést az évszázadok során. És bár átlagosan fél milliméternyit még kileng évente, a harangtorony stabilabb, mint várták. Egyes tisztviselők még arról is beszéltek, hogy az önmagát korrigáló épület egy szép napon talán még teljesen ki is egyenesedik. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek