A levegőben lebegő kolostorok titkai

A görög Meteorák kifejezést szokták „levegőben lebegő"-ként fordítani, és nem is nehéz kitalálni, hogy miért. Görögország szárazföldi részén, a Pindosz-hegységben találhatók azok a már önmagukban is döbbenetes, égbe nyúló, magas és karcsú sziklák, melyek tetején ősi kolostorok csücsülnek.

Az épületek körülbelül 300 méteres magasságban, szinte megközelíthetetlen helyeken épültek. És nem véletlenül, tényleg a teljes elvonulás, a magány, a szellemi megújulás lehetőségét nyújtották az itt élő szerzeteseknek. Egészen a 20. század elejéig alig lehetett megközelíteni őket. A látogatóknak végtelen hosszú létrákon kellett felmászniuk a kapukhoz - ha vállalták a félelmetes utat. Ma már más a helyzet, de ne ugorjunk ennyire előre.

Forrás: Shutterstock.com

A sajátságos környék ahol járunk, több mint 60 millió éve alakult ki és Görögország középső részén, Szalonikitől három-, Athéntől négyórás autóútra, Kalambáka városnál található. A thesszáliai Pindosz-hegység egy igazi kőrengetegnek tűnik, ami egyszerre csodálatos, valamint félelmetes is. Az itt meredező, meredek, cakkos és csipkés szélű sziklatömbjei 100-200 méter magasak, a tetejükün pedig összesen 24, egyenként 600 évnél is idősebb bizánci kolostor található.

Az iratok szerint a kolostorok építéséhez felhasznált köveket előbb szamárháton, majd kosárban húzták fel a sziklatornyok tetejére. A vidékre jellemző aszketizmus, mely egybe olvasztotta a fizikai munkát a 18. században élte a virágkorát, utána azonban hanyatlásnak indult. Nagyjábol a turisták is csak ez után kezdték el látogatni a ma már világörökségnek számítő helyszíneket.

A legelérhetetlenebb

Roussanou kolostor egy korábbi templom helyére épült, és két fivér alapította 1545-ben. Ez az építmény számít az egyik legelérhetetlenebb kolostornak, ugyanis csak úgy lehet megközelíteni, ha át merünk menni azon a fa hídon, mi két kiálló sziklarész között terem utat. 

A Roussanou kolostor belső kertjeForrás: Shutterstock.com

De a kolostor nem csak ezért emelkedik ki a többi közül, művészeti értéke is magad, ugyanis káprázatos ikon kollekcióval büszkélkedhet.

A legkisebb kolostor

Amilyen kicsi széltében, olyan magas hosszában, a hely szűke miatt ugyanis az épületet felfelé tudták csak növeszteni. Ez a róla készült fotókon is jól látszik. Az Aigios Nikolaos Anapafsas kolostor az első aktív építményt a Meteorák felé vezető úton, és a 14. században épült. Nevének eredetéről több történet is kering. Az egyik szerint az Anapafsas arra a mecénásra utal, aki pénzt adott a kolostor megépítésére, a másik szerint pedig a kolostor elhelyezkedésére utal.

Agios Nikolaos kolostorForrás: Shutterstock.com

Az Agios Nikolaos kolostor ugyanis a Meteora kolostorok sorában az első, ahol meg tudtak pihenni a zarándokok, miután elérték a sziklaerdőt. A pihenés görögül pedig úgy szól anapafsis. A kolostor neve tehát szó szerint lefordítva annyit tesz, "Szent Miklós, akinél megpihenhetsz".

Egy nagy, könnyen megközelíthető helyszín

A völgyben lévő Agios Stefanos könnyen megközelíthető. Csak egy kis hídon kell átsétálni, és nem kell megmászni semmilyen lépcsőt a bejutáshoz. Ez a kolostor több korszakon keresztül épült, története a 12. század elején indult, mikor az első remeték megérkeztek és letelepedtek a szikláknál. Századokkal később már állt itt egy templom, de azt a fennmaradt iratok szerint elpusztította egy földrengés. Az új templomot végül 1545-ben építik fel, és ezt tartják az Agios Stefanos alapítási idejének. 

Agios Stefanos kolostorForrás: Shutterstock.com

Az itt tartózkodó apácák nagyon uvariasak és barátságosak, de azt nagyon szigorúan veszik, az öltözködési szabályokat. Ez persze mindegyik kolostornál így van, de itt kicsit jobban érezni a lelki háttetét is. Ezek szerint a kolostorba tilos bemenni rövidnadrágban és rövidujjuban a férfiaknak, illetve vállakat és térdet nem fedő ruhában a nőknek.

Ezekben az erődítménynek tűnő kolostorokban az élet szinte ugyanúgy zajlik, mint 900 éve. A bort mai napig óriási tölgyfa kádakban készítik, ahol a szerzetesek mezítláb tapossák a szőlőt. A legtöbb asztalos és kőműves szerszám pedig ugyanabban a stílusban készült mint régen. A bőrkötényes szerzetesek a saját kezükkel rakják meg azt a kemencét ahonnan a terrakotta tálak kikerülnek. Mindazok akik ezek között a falak között élnek elhagyták a modern világot. Szívesen fogadják a látogatókat, minden kolostorban találni ajándékboltot, de tényleges interakció nem igazán van a turisták és az itt élők között. 

A kápolnák díszítettsége mindenhol szemet gyönyörködtetőForrás: Shutterstock.com

Manapság már leparkolhatunk az autóinkkal és felgyalogolhatunk, mászhatunk ezekre a csodás helyekre, de amint átlépünk a kapukon, századokat ugrunk vissza az időben és egy különleges felhőországba jutunk el, ahol csöndre intő apácanövendékek kísérnek végig minket a lehengerlően díszesre festett falak között. 

Forrás: visitmeteora.travel

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek