Hazánkban készül a világ legnagyobb székelykapuja

Sokorópátkán készül a világ legnagyobb székelykapuja, amely a tervek szerint 10 és fél méter magas, valamint 16 méter széles lesz, és 28 négyzetméter faragott felület lesz rajta – adta hírül a Kisalföld. 

Az ország első olyan székelykapuja lesz a sokorópátkai, mely alatt közúti forgalom halad át. A monumentális székelykaput civil összefogásból szeretnék megvalósítani, az anyagiak mellett több helyi vállalkozó alapanyaggal, szaktudással és munkával segít. Az építményen többek között a hatvannégy történelmi vármegye címere is helyet kap majd.

Sokoró kapuja a helyiek összefogásával készül majdForrás: Facebook/Sokoró Kapuja

A terveket már bemutatták, a kapuhoz most rendelik meg a szükséges fát, amit Erdélyből ajánlottak fel,  a kapu mellett pedig egy parkot is szeretnének létrehozni. "Technikailag is nagy kihívás lesz a kapu elkészítése. A kész kapu majd körülbelül 11 és fél tonna lesz" – mondta el Pető Sándor erdélyi fafaragómester. Ezen kívül várják azoknak a fafaragóművészeknek a jelentkezését, akik a történelmi vármegyék valamelyikében élnek, és elkészítenék annak címerét az általuk küldött faanyagból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek