Már látogatható Székelyföld egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága

A hónap elején számoltunk be arról a hírről, hogy egy szakértői vélemény késése miatt még legalább egy hónapig zárva marad a parajdi sóbánya. Székelyföld egyik legkeresettebb látványosságát még július 23-án kellett bezárni, amikor a turisták számára megnyitott csarnokok felé vezető járat mennyezetén elkezdett beszivárogni a sótömb fölötti talajvíz, és paladarabok hullottak az útra. Csaknem két hónapos kényszerszünet után a helyzet végre megoldódott: szeptember 17-én szombattól újra kinyitott a nevezetesség – közölte honlapján a bányavállalat.

Sokak örömére újra megnyitott a parajdi sóbányaForrás: salinapraid.ro

Seprődi Zoltán, a bányavállalat igazgatója az MTI-nek elmondta: szakértői bizottságot hívott össze, amelyiknek tagja volt az a szakértő is, akinek a véleményétől korábban függővé tették a bánya megnyitását.

A testület úgy találta, hogy immár teljesen biztonságos a bányába vezető út.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a talajvíz beszivárgását nem tudták teljesen leállítani, de már sokkal kisebb a beszivárgó víz hozama, elvezették a vizet, állandóan ellenőrzik a sótartalmát, és ellenőrzés alatt tartják a jelenséget.

Korábban a bányának naponta 2500-3000 látogatója volt. A mintegy 6000 négyzetméteres látogatási szinten játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is található. A bánya naponta 8 és 16 óra között tart nyitva, a turistákat a bányába és a felszínre szállító autóbuszok félóránként járnak. Az utolsó autóbusz 14.30-kor indul a mélybe, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek