Az utolsó tasmán tigris maradványaira bukkantak egy szekrényben

A kutatók eddig úgy tudták, hogy Benjamin, egy hím tasmán tigris (Thylacinus cynocephalus) volt az utolsó túlélő tagja ennek a mára már kihalt csíkos erszényes fajnak. Nemrégiben azonban egy idős nőstény maradványait találták meg egy múzeum szekrényében, akit három évvel Benjamin halála után ért a vég – olvasható a Live Science oldalán. 

A felfedezést az ausztráliai Tasmaniában található Tasmanian Museum and Gallery (TMAG) munkatársai tették, amikor egy nőstény tasmán tigris (más néven erszényesfarkas vagy tilacin) maradványaira bukkantak a múzeum raktárában.

1936-ban egy Elias Churchill nevű vadász fogta el az erszényes állatot, majd eladta a Hobart Állatkertnek, ahol még ugyanabban az évben elpusztult. Az állatkert a tasmán tigris maradványait a múzeumnak ajándékozta, de az azóta eltelt közel 90 évben a példány holléte ismeretlen volt.

A nőstény erszényesfarkas testét megnyúzták, a szétesett csontvázat pedig részekre osztották, hogy múzeumpedagóiai célból hordozhatóvá tegyék. A kutatók nem tudják pontosan, hogy hány éves lehetett, de a csontvázból arra következtetnek, hogy nagyon öreg volt. Úgy gondoljuk, hogy a példány azonosítása és bemutatása a Tasmán Múzeumban felhívja majd az emberek figyelmét arra, milyen könnyen kipusztulhat egy faj – szinte azelőtt, hogy bárki észrevenné" – mondták a kutatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek