Mi történt egy évvel ezelőtt karácsonykor?

Egy évvel ezelőtt még a pandémia karácsonyára készültünk. A világ nagyvárosaiban sorban elmaradtak a közösségi ünnepi rendezvények, de a gyertyák mégis ragyogtak a karácsonyfákon. Nézzük meg együtt, mi is történt tavaly ilyenkor. 

Más volt a karácsony Betlehemben is

Tavaly már második éve módosították a koronavírus-járvány miatti korlátozások a karácsonyi mise megrendezését Betlehemben. Mivel (2021) november 28-a óta nem léphettek be Izraelbe külföldiek, ezért tavaly nem érkezhettek keresztény zarándokok a Palesztin Hatóság területén található, általában Jeruzsálem felől megközelített Betlehembe, Jézus születésének helyére sem. 

A szokásokat tiszteletben tartva, december 24-én kora reggel megkezdődtek a zenés felvonulások a Születés Temploma előtti Jászol téren, ahol a helyi hagyományok szerint a betlehemi cserkészek felvonulásokat tartanak, miközben fúvóshangszereiken karácsonyi dalokat játszanak.

Gyülekezés a Születés Temploma előttForrás: AFP/Abbas Momani

Földrengés

2021. december 25-én hajnalban több, kisebb földrengés is történt a svájci-francia határ közelében található, Jura kantonbeli Pruntrut (Porrentruy) város közelében a Svájci Szeizmológiai Szolgálat szerint. 0 óra 59 perckor 4.1-es erősségű volt a rengés, míg 1 óra 8, 16 és 33 perckor 1.9-es és 1.5-ös erősséget mértek. A földrengést feltehetően az ország több területén érezni lehetett. 

Katalin hercegné zongorához ült

Katalin hercegné tavaly karácsonykor a Westminsteri apátságban debütált zongoristaként, méghozzá Tom Walker énekes-dalszerző új For They Who Can't Be Here (Nekik, akik nem lehetnek itt) című dalának előadásában vett részt a Together At Christmas című tévéműsor részeként.
Katalin egyébként 11 éves kora óta zongorázik, és nem ez az első zenei fellépése: 2017-ben Beethoven 5. szimfóniáját vezényelte a Hamburgi Filharmonikusok előadásában - írta az abc.net.au cikke. 

Vetített képek Rómában

Az ünnepi időszakban a reneszánsz művészet remekművei világították meg Róma épületeit. Esténként a születés jelenetei voltak láthatóak a Piazza Navona két épületén, a Palazzo Braschi és a Palazzo Pamphilj homlokzatain, írta a város honlapja.
A reneszánsz vetítésekkel - a Coviddal sújtott időkben - arra emlékeztettek a szervezők, hogy a művészet értékes erőforrás, amely kiindulási pont lehet, ahonnan a város újrakezdheti, és ismét a látogatók fogadására alkalmas fővárossá válhat.
 

A születés jelenetei a Piazza navona épületeiForrás: Turismo Roma - official page/Facebook

Behúzódtak a baglyok is

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő, és az ott telelő erdei fülesbaglyok jelentős része tavaly karácsonykor már behúzódott a városokba, falvakba – írta a park honlapja, a kmnp.hu.
Amikor beköszönt a tél, az erdei fülesbaglyok csapatokba verődnek és beköltöznek a lakott területekre. Magyarországon a baglyok fővárosának az egymás mellett elhelyezkedő Kisújszállást és Túrkevét tartják, mert egyes években az ott telelő erdei fülesbaglyok száma az ezret is eléri.

Erdei fülesbagolyForrás: Ivo Houska/pixabay.com

Befejeződött a párduc keresése

A Kiskunhalason feltűnt, nagytestű macskafélét, melyet a szakemberek párducként azonosítottak, az  Ballószög és Helvécia között vélték látni, a rendőrség pedig több egységgel is a helyszínre vonult és vadaspark munkatársaival együtt kezdték el keresni az állatot. A rendőrség és a vadaskert munkatársai az ünnepekre befejezték a kutatást, miután nem bukkantak a vadmacska jelenlétére utaló nyomokra, és magát az állatot sem találták meg.

És végül, az utolsó sor(ok)ban

Miközben a baglyok tavaly ilyenkor beköltöztek a városba, mi már sílhettünk a Nagyvillámon, elkezdődött a Zselici Csügő, az ország legkeskenyebb nyomtávú kisvasútjának felújítása, a Rudas Gyógyfürdőben már szilveszterezni is lehetett, Szegeden óriási festményen, egy fűtőmű utcai falán mutatták be 2022 madarát, a zöld küllőt, valamint rejtélyes zongora tűnt fel a Budapesten a Városháza Parkban...

Így festett a rejtélyes zongora, ahol éltelfutárok, nagymamák és gyerekek klimpíroztakForrás: @budapestpiano / Facebook.com



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek