A nem simogatható nagymacskákat elpusztítják Amerikában

 Az amerikai szenátus egyhangúlag elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely korlátozná a nagymacskák, például oroszlánok és tigrisek magántulajdonban tartását az Egyesült Államokban. A nagymacska közbiztonsági törvény (Big Cat Public Safety Act) megakadályozná, hogy magánszemélyek házi kedvencként tartsák ezeket a vadállatokat, és nyilvános állatsimogatót és fotózást szervezzenek velük.

Puma is kerülhet magánkézbe, állatsimogatóbaForrás: Pixabay / Készítette: skeeze

A magántulajdon visszaszorítására irányuló erőfeszítések azután növekedtek meg drasztikusan, miután a Netflixen bemutatták a Tiger King című dokumentumfilm-sorozatot. A törvényjavaslatot most már csak Joe Biden elnöknek kell aláírnia.

A természetvédők becslései szerint az Egyesült Államokban 7000 tigris él állatkertekben és magántulajdonban – ez csaknem kétszerese a vadon élő 3890 tigrisnek - olvasható a BBC.com cikkében.

Az Animal Welfare Instituit (állatjóléti intézet) szerint jelenleg divatosan számít nagymacskát tartani, de ők is csak addig számítanak igazán érdekesnek, amíg kölykök. A felelőtlen fedeztetés azonban egy "könyörtelen szaporodási ciklust indít el" ami elárasztja az egzotikus kisállatkereskedelmet olyan felesleges tigrisekkel, akik már túlnőttek a kölyök korszakon. Sőt, az intézet azt állítja, hogy a kölyöksimogatást kínáló létesítmények elpusztítják azokat a tigriseket, amikkel már nem lehet pénzt keresni.

Az új törvényjavaslat értelmében az oroszlánok, tigrisek, leopárdok, hópárducok, jaguárok, pumák vagy e fajok bármely hibridjének birtoklása a vadrezervátumokra, egyetemekre és minősített állatkertekre korlátozódna.

A nagymacskák jelenlegi tulajdonosai azonban megtarthatják állataikat – mindaddig, amíg nem engedik őket közel a látogatókhoz, és regisztrálják őket az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatánál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek