Ritka fotó készült egy bálnáról, amelynek szájában egy oroszlánfóka esett csapdába

Közel egy évtizede fotózza a vadon élő állatokat Chase Dekker, de eddig még sosem volt alkalma ilyen képet készíteni. A múlt héten egy bálnalesen volt a Monterey-öböl Tengeri Rezervátumban, a turistahajó egyik végében állva pedig arra lett figyelmes, ahogyan egy hosszúszárnyú vagy púpos bálnaként is emlegetett hatalmas példány orrán csapdába esve vergődik egy oroszlánfóka – írja a CNN.

A Monterey-öböl Tengeri Rezervátuma - a park az Egyesült Államok 14 tengeri rezervátuma közül a legnagyobb, és 1992 óta a Világörökség részeForrás: Seano1 / Wikipedia

"Mindenki sikoltozott a hajó fedélzetén, azonnal felugrottam, és fényképezni kezdtem" - nyilatkozott a fotós a CNN-nek. A képek egészen különlegesre sikeredtek, még azt a pillanatot is megörökítette, ahogy a fóka belecsúszott a bálna szájába. De persze, Dekker azt is elmondta, hogy végül sikerült elmenekülnie az oroszlánfókának, akinek így valószínűleg csak egy szörnyű emlék maradt meg ebből a találkozásból.

Az akár 16 méteresre megnövő, és testtömegében a 30-40 tonnát is elérő hosszúszárnyú bálnák ugyanis egyáltalán nem vadásznak oroszlánfókákra. Ráadásul a nyelőcsövük is olyan szűk, hogy azon legfeljebb egy kisebb dinnye tudna átcsúszni. Evés közben azonban nagyra tátják szájukat, hogy megszűrjék a vizet, és belőle kimazsolázzák a számukra ízletes planktonokat, planktonikus rákokat (krilleket) és apróbb tintahalakat. A Maui óceánközpont szerint akár 5000 gallon, azaz mintegy 19 ezer liter vizet is képesek a szájukban tartani.

A történethez az is hozzátartozik, hogy mivel a púpos bálnák és az oroszlánfókák is azonos élettéren, sokszor egymás közelében táplálkoznak, így ilyen kellemetlen találkozások olykor bizony előfordulhatnak. Ám amennyire tudni lehet, eddig még senkinek sem sikerült ilyen pillanatot megörökítenie – teszi hozzá a lap.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek