Látványos csillaghullásban lehet részünk a napokban

November 18-áról 19-ére, péntekről szombatra virradóan egy kevésbé ismert meteorraj, a Leonidák tetőpontja érkezik el hozzánk. Ez a raj rendszerint nem szokott sok meteorral gazdagítani minket, mégis nagyon híres, mert 33 évente jelentős kitöréseket produkál. Egyes kutatások szerint a raj egy nagy porfelhője idén is eltalál minket, így akár több mint száz hullócsillagot is várhatunk óránként.

Forrás: SEFAG Zrt.

Meteorokat, avagy hullócsillagokat akkor láthatunk, ha egy porszemcse vagy kisebb kődarab nagy sebességgel belép a Föld légkörébe, és a közegellenállás miatt hirtelen lefékeződve a levegő molekuláit fénylésre gerjeszti. Nem csoda hát, hogy ha egy korábbi üstökös poros pályáján haladunk át, akkor egy éjszaka a szokásosnál jelentősen több hullócsillagot figyelhetünk meg.

A Leonidák is egy üstökös, az 55P/Tempel–Tuttle nyomában alakult ki, aminek pályáján évente egyszer áthalad a Föld. Minden ilyen raj tagjainak pályái az ég egy adott pontjából tartanak szét látszólag, ezt hívjuk radiánspontnak. A Leonidák esetén ez a pont a Leo, azaz az Oroszlán csillagképben található. A radiáns ősszel 23:00 körül kel, ezután egyre több leonida meteort láthatunk.

Amiről azonban igazán híres ez a raj, azok a látványos kitörései. A Tempel–Tuttle igen rövid periódusú üstökösnek számít, mindössze 33 év alatt kerüli meg a Napot. Mindig, amikor a csillagunk közelébe ér, nagy mennyiségű port szór szét maga után a pályáján, így ezekben az években a raj anyaga utánpótlást nyer, és sokkal több tagját figyelhetjük meg, mint a többi évben. Az 1833-as kitörésnél úgy becslik, hogy nem kevesebb, mint százezer meteor szaladt át az égbolton egy óra alatt, azaz másodpercenként több tucat – nem csoda, hogy ez a köznépre is hatalmas befolyással volt, egyes bennszülött amerikai törzsek még a naptárukat is újrakezdték az esemény után!

A következő ilyen nagy kitörés 2032-ben várható. Akkor miért számíthatunk most is meteorzáporra? Ez nem egy szokványos kitörés lesz, amit az üstökös napközelsége okoz.  Az 1733-as évben a Tempel–Tuttle váratlanul egy nagy porfelhőt robbantott le magáról, és ez a 9 keringéssel ezelőtt levetett felhő idén éppen összetalálkozik a bolygónkkal. Tehát egy sűrű felhőbe száguld bele a Föld, ami sok-sok meteort jelenthet!

A mostani kitörés biztosan nem lesz olyan nagy, mint az 1833-as esemény, sőt valószínűleg a rendszeres, 33 évenkénti kitöréseknek sem fog nyomába érni. Azért a rajra jellemző óránkénti 15 meteor helyett most akár 200-at is láthatunk, ami a Perseidák gyakoriságának a kétszerese!  A 200-as szám mindenképp egy felső becslés,  bizonytalanok az előrejelzések, így nem szabad csüggedni, ha látványos kitörés helyett egy átlagos leonida maximumot látunk csak, írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A raj szokásos maximuma hajnali 1 óra körül várható. A nagy kitörés maximumát azonban reggel 7 – fél 8 között várják, amikor az országunkban már felkel a Nap, Európa nyugatibb országaiban és Amerika egyes részein szerencsésebb lehet a jelenség megfigyelése. A kitörés megfigyeléséhez mindenképp a napkelte előtti órákban, nagyjából hajnali fél 5 és fél 7 között kell a meteorokra vadásznunk – írják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek