Videón a tűzgömb, ami tegnap este húzott el felettünk az égen

Tűzgömb húzott el az égen 18 óra 28 perckor, ami az országban több helyen is látható volt – derült ki az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-posztjából.

A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a Vénuszét. A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek. Ha a légkörben felrobbanó tűzgömb hangrobbanást kelt, akkor bolidának nevezzük, írja a Wikipedia.

Ez esetben tehát bolidáról van szó, több kommentelő is beszámolt a hangról. "Hallottam, pedig lövészet van Öskün, de ez keleti irányból volt!" – írja egy hozzászóló. Míg más valaki a Vértesalja térségében észlelt hanghatást, és bár nem látta, a szokatlan zajra felfigyelt.

"Két fényes villanás volt, és az égre nézve (nyugati irányban) még láttam egy hosszú fénycsíkot. Csöndes utcában lakunk, de hangot nem hallottam hozzá, csak a villanásokra lettem figyelmes" – írja egy kommentelő, aki Baracson látta a tűzgömböt. "Mi is láttuk élőben Siófokról. Nagy villanásra voltunk figyelmesek. Érdekes jelenség volt. Mi is csodálkoztunk" – tette hozzá egy másik kommentelő.

Az obszervatórium munkatársai azt feltételezik, hogy valószínűleg az Alföldön érhetett földet a tűzgömb. Egy hozzászólás szerint Domaszéknél a villanás után porfelhő is látszott: "Nagyon fura élmény volt. Az M5-ös autópálya felett jöttem át (55-ös út), amikor láttam a tűzgömböt. Amikor a falu fölé ért (Domaszék), hatalmasat lobbant és látszott, hogy száll a por mindenfele. Utána, mikor a falu mellett hajtottam el, tényleg olyan volt, mintha por szállna mindenfele. Elképzelhető, hogy tényleg itt ért földet, vagy más is ezt látta? Mindenesetre hátborzongató élmény volt nekem."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek