Hosszú út után már ebben az afrikai országban pihennek kanalasgémeink

A legtöbb kanalasgém számára befejeződött az idei vonulás, az összes GPS-jeladóval ellátott madár elérte tunéziai telelőhelyét. A "nyomkövetős" szárnyasoktól kapott adatokból részletesen kirajzolódik több mint másfél ezer kilométeres útvonaluk – írja a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóság (KNPI).

A hazánkból útnak induló kanalasgémek több mint másfél ezer kilométert vándorolnakForrás: Puskás József/KNPI

A park 2003 óta fokozott figyelemmel kíséri az egyedi azonosítóval ellátott kanalasgémek útvonalát, itthon és a vonulási útvonalakikon is. 2017-ben pedig – Közép-Európában elsőként – GPS-nyomkövető is került egy öreg és két fiatal példányra. Azóta minden évben kap jeladót néhány kanalasgém. Eddig összesen tizenöt madarat láttak el a mindössze 30 grammos műszerrel.

Az újgenerációs GPS-nyomkövetők már arra is képesek, hogy hosszabb időszakon keresztül akár öt percenként gyűjtsenek adatokat a madarak helyzetéről, így nagy segítséget nyújtanak a kanalasgémek élőhelyhasználatának és vonulásának a feltérképezésében.

"Jelenleg négy kanalasgém jeladója működik, ők az eddigi adatok alapján Tunéziában telelnek majd" – mondta el dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője, aki régóta foglalkozik a faj kutatásával. Csaba már Tunéziában is járt, legalább nyolc alkalommal, hogy telelőhelyükön is megnézze kedvenc madarait. Jobb években 30-40 "magyar" kanalasgémet is be tudott azonosítani a tenger partján a színes gyűrűk alapján.

Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője és az egyik jeladós kanalasgémForrás: Szántó Bence/KNPI

Az egyik kanalasgém 2018 óta visel jeladót, azaz idén már ötödik alkalommal indult vándorútra délnek. Egy másik, fiatal példánynak viszont a mostani vonulás az első. Eközben egyszer megállt Szicília szigetén, ahol hosszabban megpihent, majd folytatta az útját Tunéziába. Szintén a GPS-nyomkövetőnek köszönhetően tudják, hogy egy Kiskunságból induló fiatal kanalasgémnek tavaly nem sikerült átrepülnie a Dinári-hegységet.

Vonulásakor éjszaka érte el a hegységet és tapasztalatlansága miatt nem tudta megoldani a hegyek feletti átkelést, így végül a Kárpát-medencében telelt. Idén viszont már legyőzött minden akadályt, és Tunéziában csatlakozhatott a többi telelő madárhoz.

Kisebb csapatok választják még Algériát, Líbiát, Törökországot, vagy a Szaharát átrepülve a Száhil övet, vagy Száhel-övezetet telelésre. Egy ugyancsak jeladós példányról pedig kiderült, hogy megpróbálkozott a sivatag átrepülésével. Jeladója a líbiai Szaharából küldte az utolsó adatokat, ezt követően viszont nincs információjuk a további sorsáról. Lehetséges, hogy a madár olyan vidékre ért, ahol nincs GSM-torony és így nem értesülhettek a mozgásáról, de előfordulhat az is, hogy elpusztult a sivatag átrepülése közben - írta az Igazgatóság.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek