4 különleges szent hely, amiket egyszer látni kellene személyesen is

Mivel számtalan hely lehet szent, és a szentség számtalan formában megmutatkozik, ezért egy történettel bíró épület, egy kétezer éves fa, vagy éppen egy sóbarlang és egy dolina is áraszthat magából spirituális hullámokat. Most elhagyjuk egy kicsit a határainkat, és külföldi tájakra kalauzolunk benneteket.

A szent víznyelő, vagy cenote, illetve magyarul dolina, mexikói Chichén Itzá közelében található. A kerek, kútszerű, vízzel teli képződményeket leginkább a Yucatán-félszigeten emlegetik cenote néven. A Cenote Sagrado a maják szent helye volt, és „szent kútnak" vagy „az áldozat kútjának" is nevezik.

Chichén Itzá egykori maja romváros, ahol számtalan indián szertartást végeznek a mai napigForrás: Jess Kraft/Shutterstock.com

Nagy a valószínűsége, hogy emberáldozatokat is bemutattak az isteneknek ezen a helyen, legalábbis erre utalnak az archeológusok által talált emberi maradványok. A 20. század elején egy markolószerű szerkezettel kikotorták a mélyedést, és a csontokon kívül aranyat, agyagedényeket és még több különböző, valószínűleg szintén áldozati tárgyat hoztak a felszínre.

Amint a Chichenitza.com oldalon írják, a leletek szerint az áldozatok főként harcosok, ártatlan gyermekek és szűz leányok voltak. Az áldozatbemutatás pedig egy nagy ceremónia volt, amihez külön platformokat építettek a cenota körül. A déli oldalon még ma is látható a maradványa annak a kétemeletes "terasznak", ahol valószínüleg a szertartás magasabb rangú nézői ültek. Emellett pedig egy temazcal, vagyis egy forró vizes fürdőmedence romjait fedezték fel – itt készítették fel, tiszították meg az áldozatokat. Az utolsó építmény pedig az a platform volt, amit a cenote szája fölé építettek; minden bizonnyal innen dobták a kút mélyére az áldozati tárgyakat, majd később az isteni áldozatnak szánt embereket.

A Zipaquirá sókatedrális

A templom valóban sóból épült a kolumbiai Zipaquirá-ban, de nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk. Ez az „építmény" ugyanis a föld alatt van, falait és mennyezetét pedig a sóbarlang falai alkotják.

A nem hétköznapi katedrális a Föld mélyénForrás: Fausto Riolo/Shutterstock

A római katolikus templom 180 méteres mélységben található a felszín alatt, és akár 3000 ember is elnézelődhet benne egyszerre. A belső tereket elsősorban faragással díszítették, de színes világítást is használnak, hogy még különlegesebb hatást keltsenek az amúgy sem mindennapi építményben.

Bet Giyorgis

Vagyis a Szent György templom, mely egyike az etióp Lalibela sziklába vájt szentélyeinek. Világörökségi helyszínként tartják számon ezeket a 12. századi templomokat, melyek 2600 méteres magasságban, egy teljesen hagyományos kis afrikai falu közelében lapulnak meg a föld felszínével körülbelül egy síkban. Összesen tizenegy ilyen épített, pontosabban faragott templom látható a hegyen, közöttük pedig alagutak kanyarognak, melyek az egyes épületeket kötik össze egymással.

Döbbenetes látvány, ahogy az ember odasétál, és hirtelen ez a látvány fogadjaForrás: Michail_Vorobyev/Shutterstock

A templomok közül az egyik leghíresebb a kereszt alakú Bet Giyorgis, melyben a többi templomhoz hasonlóan őrzik azoknak a kőtábláknak a másolatát, melyet Mózes hozott le a Hóreb-hegyről.

Bjódóin templom

Japánban, Kiotó területén, Uji városában található az a 950 éves buddhista templom, amelynek területén és gondosan ápolt kertjeiben a világ minden tájáról érkező, legkülönfélébb vallású emberekkel lehet találkozni, akik meditálnak, sétálnak és nyugalmat keresnek.

A japán Uji városában található szentély őszi fényekbenForrás: Shutterstock.com

Ez a templom adta az ötletet egy második templom felépítéséhez, ami viszont már Hawaiin található. A másolat 1968-ban épült fel, ezzel emlékeztek meg arról, hogy pontosan száz évvel korábban érkeztek az első japán emigránsok a szigetekre. A Hawaii-n található templomban tartanak esküvőket is, de a lelkes tévénézők láthatták már a szentélyt például a Magnum vagy a Hawaii Five-O című sorozatokban is, mint jellegzetes hawaii-i helyszínt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek