Ez az interaktív oldal megmutatja, hogy hol hemzsegnek a cápák

Tudósok egy új interaktív oldalt hoztak létre, amely bemutatja a cápafajokat, azokat a helyeket, ahol a legnagyobb valószínűséggel megtámadhat egy cápa, és hogy mit kell tenned, ha a vízben cápa közelít feléd – olvasható a Time Out oldalán.

Hegyes fogaik, félelmetes uszonyaik és nagyon gyors mozgásuk miatt érthető, hogy sokan félnek a cápáktól. Bár a cápatámadások valójában nagyon ritkák, az utóbbi hónapokban sajnos egyre több halálos esetről kellett beszámolnunk. 

A nagy fehér cápa ritkán kegyelmez meg a zsákmányának - illusztrációForrás: Terry Goss/Wikipedia

A Shark Attack Statistics Interactive nevű webhely a 2000-es évektől napjainkig gyűjtötte össze az adatokat és a cikkeket, hogy minden információt megtudhassunk a cápákról és a viselkedésükről. Az oldal szerint az elmúlt 22 évben 500 cápatámadás történt az ember ellen, amelynek 25 százaléka halálos kimenetelű volt. A legtöbb támadást az egyik legveszélyesebb faj, a nagy fehér cápa okozta az USA déli és keleti partvidékein.

Az oldalon megtudhatjuk, hogy mit kell tennünk, ha cápa közelít felénkForrás: Shutterstock/karelnoppe

A webhelyen található egy térkép is, amely megmutatja a világ összes cápatámadását 2000 óta, valamint egy grafika, amely elmagyarázza, mit kell tenni támadás esetén. A SASI azt is megmondja, hogy a nap mely szakában, és a hét melyik napján a legvalószínűbb, hogy megharap egy cápa, emelett első kézből tudhatod meg azt is, hogy milyen érzés egy cápatámadás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek