A művész, aki több ezer képét égeti el egy galériában

Damien Hirst angol művész, vállalkozó és műgyűjtő. Egyike azon brit művészeknek, akik az 1990-es években uralták az Egyesült Királyság művészeti színterét. Állítólag ő az Egyesült Királyság leggazdagabb élő művésze egy 2020-as lista alapján. Így talán érthetőbb miért döntött úgy, hogy 2016-ban készített 10 ezer pontfestménye mellé egy-egy NFT-t vagyis "nem helyettesíthető token"-t mellékel.

A művész saját kiállításán, a Damien Hirst The Complete Spot Paintings (1986-2011), Gagosian Galéria, New York CityForrás: Andrew Russeth, New York / CC-BY-SA-2.0

A nem kézzel fogható digitális termék bár ugyan annyit ér, mint a fizikai festmény, vagyis darabja 2000 dollár, de miután Hirst bejelentette, hogy a tulajdonosoknak július 27-ig választaniuk kell a festmény és a token között - az eredmény mégis meglepő volt. 

A különöns művészeti akció lényege az volt, hogy csak egy verzió maradhat meg a vásárlóknál.  A másik változatot meg kell semmisíteni. A művész Twitter-posztja szerint a 10 ezer vásárlóból 5149-en döntöttek úgy, hogy a digitális művet - amely így végleg törlődik - otthagyják, és egy Damien Hirst által festett képet kapnak, míg 4851-en inkább megtartják az NFT változatot.

A megsemmísítésre ítélt műveket szeptember 9-től kiállították a londoni Newport Street Galleryben, ahova az 57 éves művész négy hónapon át minden egyes nap bemegy, és eléget néhányat az alkotásai közül. A kiállítás 2023 január elsejéig látogatható, addigra fogja megsemmisíteni Damien Hirst mind a 4851 dedikált festményét.

Forrás: Euronews.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek