70 év után ismét szabadon kószál a világ leggyorsabb állata Indiában

Nyolc gepárd érkezett Namíbiából Indiába, Narendra Modi miniszterelnök születésnapja alkalmából, szombaton. A gepárdok mindegyikét útjára is eresztették a közép-indiai Kuno Nemzeti Parkban, így most először élnek szabadon az országban azóta, hogy 1952-ben hivatalosan kihaltak. Korábban más nagymacskákkal, például oroszlánokkal és tigrisekkel osztoztak a dzsungelen, de 70 évvel ezelőtt eltűntek.

Ez volt az első alkalom, hogy nagyragadozókat szállítottak egyik kontinensről a másikra  azért, hogy újra betelepítsék őket a vadonba. A nyolc állatot – öt nőstényt és három hímet – vad szakértők, állatorvosok és három biológus kísérte a namíbiai Windhoekból az indiai Gwalior városába. Az állatokat a transzkontinentális utazásuk során egy számukra kialakított Boeing 747-es utasszállító repülőgéppel szállították. Gwaliorból tovább már helikopterrel érkeztek a Madhya Pradesh állambeli Kuno Nemzeti Parkba, ahol a miniszterelnök vezette delegáció szabadon engedte őket. Az állatokat egy hónapig karanténban tartották, mielőtt szélnek eresztették őket.

India azt tervezi, hogy még legalább 20 gepárdot hozat Dél-Afrikából és Namíbiából, ahol a világ 7000 gepárdjának több mint egyharmada él.

A hatalmas területen elterülő Kuno Nemzeti Park egy kiterjedt állatmenhely, ahol antilopokat és vaddisznókat zsákmányolhatnak a vadmacskák. Minden gepárdot külön önkéntesekből álló csapat kíséri figyelemmel, többek között műholdas követővel felszerelt nyakörveik segítségével. A gepárdok a világ leggyorsabb szárazföldi állatai, amelyek óránként 113 km-es sebesség elérésére is képesek – írja a BBC.
(Címlapkép: Dr. Zoltan/Pixabay)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek