Száz éve eltűnt ókori örökséget kapott vissza Olaszország

Róma történelmének kulcsfontosságú részeként határozták meg azt a mitológiai témájú műkincset, amit a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei szeptember 2-án átadtak az olasz hatóságok képviselőinek Rómában.

Forrás: © FBI / ctvnews.com

Az FBI közleménye szerint a műkincsről 2020-ban szerzett tudomást az iroda műkincs-bűncselekményekre szakosodott egysége. Az eset ideje alatt egy ügyvéd kereste meg őket, és jelezte, hogy névtelenséget kérő ügyfele birtokában van egy hatalmas, a mitológiai Medúzát ábrázoló mozaiknak. A nyomozó hatóság közlése szerint a mozaikot 16 darabban tárolták, melyek egyenként 40-100 kilogramm súlyúak. A helye egy Los Angeles-i raktárban volt - olvasható az MTI-n a CNN.com cikke alapján.

A műkincs visszajuttatását hosszabb nyomozás előzte meg. Az eljárásba bevonták az olasz hatóságokat is, amelyek megállapították, hogy a mozaik Olaszországból került a tengerentúlra, nagyjából egy évszázada. Az Egyesült Államokban egyetlen nyomát találták, egy 1959-es újsághirdetésben eladásra kínálták. Az FBI közleménye szerint a leletet visszajuttató "ügyfél" nem rendelkezett eredetigazolással tulajdonáról, így azt nem tudta értékesíteni.

A szállítmány már áprilisban Rómába érkezett, a különleges szállítás költségeit a korábbi tulajdonos állta. Olasz szakemberek jelenleg a mozaikok tisztításán és helyreállításán dolgoznak, de köszönhetően a megfelelő hőmérsékletű tárolásnak az viszonylag épségben megmaradt - áll az amerikai hatóság közleményében.

Nem ez az első és egyetlen ilyen eset

A CNN nemrég összeállítást is közölt arról, hogy az FBI a közelmúltban - házkutatási végzés alapján - a New York-i Metropolitan Múzeumban is számos műkincset lefoglalt annak gyanújával, hogy lopás, vagy fosztogatás révén kerültek el jogos tulajdonosaiktól, illetve származási országukból.


Egy kerületi ügyész azt is elmondta, hogy jövő héten újabb műtárgyakat juttatnak vissza jogos tulajdonosaikhoz; Olaszországba 58 tárgy kerül majd vissza, amelyek közül 21-et találtak meg a híres New York-i múzeumban, míg Egyiptomnak 16 műtárgyat adnak vissza az amerikai hatóságok, amelyek közül 11 szerepelt korábban a Metropolitan gyűjteményében.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek