Ez az 5 legjobb biciklis túra Ausztriában

Nincs is jobb, egy olyan igazi kerékpártúránál, ahol csodálatos környezetben pedálozunk és útközben megállunk egy-egy történelmi vagy kulturális nevezetességnél. Bár Ausztria nem csak a két keréken utazókat fogadja szívesen, de az ország számos nagyon jó túralehetőséget kínál a kerékpárosok számára, tele izgalmas, világszínvonalú ösvényekkel. Elhoztuk most az öt legjobb, hosszú hétvégékre alkamas biciklitúrát. Ne riasszanak el a nagy kilométerszámok, csak addig tekerj, amíg élvezed!

1. In Velo Veritas: a tökéletes retró országúti kerékpározás

A festői szépségű Weinviertel nemcsak kiváló fűszeres borairól híres, de kulcsfontosságú részét képezik Ausztria egyik legnagyobb kerékpáros túrájának, ahol útközben remek ételeket és italokat kínálnak. Na meg persze pompás veterán kerékpárokat. Az egynapos túrán több száz biciklis egyszerre teker gyönyörű, régi és klasszikus kerékpárokon, minden évben, más-más útvonalakon. A „nem versenynek" inkább „életstílusnak" nevezett eseményen a 70 km-es, a 140 km-es vagy a 210 km-es táv is teljesíthető. „A dolgok közösségi oldala előbbre való, mint a verseny, ez az, ami megkülönbözteti az In Velo Veritas-t a többi eseménytől" – mondja Horst Watzl, az egyik szervező. A Weinviertel mottója a "Szabadidős élvezet", így ez a tökéletes esemény a régió fokozatosan emelkedő dombjai között. A jövő évi eseményre az alábbi linken lehet jelentkezni.

Retro biciklik és gasztronómia egy helyen az In Velo Veritas-onForrás: Facebook/In Velo Veritas

 2. Történelmi tekerés a Duna mentén

Ennek a több országot átfogó történelmi folyónak az osztrák része a csodálatos tájat és a gazdag kultúrát ötvözi a kiváló kerékpározással. Az ösvény Európa második legnagyobb folyóját követi a Felső-Duna völgyének figyelemre méltó tájain keresztül egészen az osztrák fővárosig, Bécsig. Aztán Linz városa következik, ahol a barokk Szent Flórián ragyog, a Wachau-völgy festői partjai pedig a művészek és írók kedvence. Történelem, legendák és kultúra szivárog mindenhonnan, ahol csak pedálozol – vegyük például az 1000 éves Krems városát vagy Dürnsteint, ahol az Oroszlánszívű Richárd királyt elfogták, amikor visszatért a keresztes hadjáratból. A túrát érdemes a német határnál északon, Passauban kezdened, ami összesen 317 km-re található az alsó-ausztriai Hainburgtól. Jó hír, hogy az útvonal 90%-a a Duna mentén forgalommentes és nagyrészt sík terepen fekszik.

Biciklizés a festői Wachau-völgybenForrás: Shutterstock/Tomas Marek

3. Salzkammergut - Az Alpok gyöngyszeme

Ha szereted a tavakat és a hegyeket, akkor ezt a kalandos útvonalat neked találták ki. A felső-ausztriai Salzkammergut régió az Alpok gyöngyszeme, melyet magas hegycsúcsok, mély völgyek és gazdag erdők öveznek. A régiót az UNESCO világörökségi listájára is felvették. Ha ezen a növény-és állatvilágban gazdag tájon tekersz, nem kevesebb, mint 13 tó csillan meg előtted. A hivatalos kiindulópont Salzburg impozáns városa, ahol Mozart is született. Majd innen haladj tovább a Wolfgangsee-tó melletti St. Gilgenbe és Bad Ischlbe, ahol meglátogathatod Ferenc József császár egykori vadászházát. A legszebb tájképeket Hallstattban készítheted, de érdemes megnézned az Obertraun melletti jégbarlangokat is. Összességében ez egy 309 km-es biciklitúra Salzburgtól, útközben megannyi természeti kinccsel és látnivalóval.

Salzkammergut a tavak és hegyek régiójaForrás: Shutterstock/Kochneva Tetyana

4. A Vorarlberg-ösvény és a Boden-tó felfedezése

Most megtapasztalhatod Vorarlberg sokszínűségét egy izgalmas kétkerekű túrán, amely Bludenz és Bregenz között kanyarog. A Boden-tó Ausztria mellett a német és svájci partokat is érinteni fogja. A táj útközben aligha lehetne fenségesebb, mivel körös-körül hegyek és völgyek sorakoznak. Először is az osztrák alpesi város bludenzi gyárban tankolj fel finom Milka csokoládéval (természetesen energiaforrásként), majd folytasd az utat az Ill folyó mentén egy másik gyöngyszemig, Feldkirchig, amely a mai napig megőrizte középkori jellegét, és kukkants be a Schattenburg várba, ami a város legfontosabb tájékozódási pontja. Innen tekerj tovább a Boden-tó mentén észak felé Bregenzig, ahol búvárkodhatsz, szörfözhetsz, vitorlázhatsz vagy megnézheted a helyi vadasparkot és megpihenhetsz a Thurn und Taxis palota kertjében. A teljes táv – a Boden-tóval együtt – 321 km, amelynek nagy része majdnem teljesen sík.

Lenyűgöző kilátás BregenzbőlForrás: Shutterstock/Umomos

5. Túrák a Salzach és Saalach folyók mentén

Ez a csodálatos kerékpárút Ausztria egy szeletét kínálja dióhéjban, az ország legmagasabb vízesésével és történelmi városokkal. A túrát Krimmlben a Hohe-Tauern Nemzeti Park régióban érdemes kezdened, ahol drámai vízesések özönlenek. A Salzach-folyó mentén festői falvakon át pedálozhatsz egészen Zell am See-ig. Itt eldöntheted, hogy a Salzach-folyó mentén folytatod-e tovább a világ legnagyobb jégbarlangjait és sóbányáit útba ejtve, vagy inkább a másik irányba haladsz és a Saalach folyó mentén betérsz Maria Alm bájos üdülőfalujába, valamint Lofer mezővárosába. Akárhogy is döntesz, a végén így is, úgy is begurulsz Salzburg városába. A teljes útvonal Krimmltől Salzburgig 177 km, jellemzően sík, néhány emelkedővel.

Festői falvakon át Zell am See-igForrás: Shutterstock/bikemp

 (Felhasznált forrás: wanderlust.co.uk)

(A borítókép forrása: Shutterstock/Andrey_Popov)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek