Megtörtént amitől tartottunk, elaltatták Freyát, az oslói rozmárt

Freya történetéről július végén számoltunk be először. Ekkor még csak távoli fotók és videófelvételek mutatták, amint a 600 kilós rozmár csónakokra kapaszkodik az oslói kikötőben, és hosszasan szunyókál a napon.

A múlt héten közreadott a halászati hatóság egy fotót, amelyen hatalmas tömeg látható néhány lépésnyire a rozmártólForrás: Halászati Igazgatóság

A bejelentésről, miszerint a norvég hatóságok el kívánják altatni az Oslói-fjord sztárjává vált rozmárt, amely akkora tömegeket vonz, hogy már a látogatók és a saját életét is veszélybe sodorja, augusztus 14-én írtunk. Ekkor még reménykedtünk, hogy nem így fog végződni a fiatal nőstény állat élete, hiszen a felelőtlen és nemtörődöm emberek tehettek arról, hogy idáig fajult a helyzet.

A végeredmény azonban a legszomorúbb lett. A norvég hatóságok végül eutanáziát hajottak végre a rozmáron. A lépésre azért volt szükség a hivatalos indoklás szerint, mert az érdeklődők nem törődtek a figyelmeztetéssel és egészen közel mentek az állathoz - számolt be az esetről az euronews.com.

Az oslói kikötőben pihenő rozmárt egyre többen akarták látni, a hatóságok kérései süket fülekre találtak. Az emberek a rozmár közelébe mentek, hogy minél jobb fotókat készítsenek róla.

„Freyát nem kellett volna elaltatni, ha az emberek követték volna a tanácsainkat" – mondta Frank Bakke-Jensen halászati főigazgató az egyik norvég tévécsatornán.

Az oslói kikötő környéke az ország legsűrűbben lakott vidéke, ezért nagyon nehezen lehetett volna másként megoldani a helyzetet. „Az is tény, hogy a kikötő nem a természetes élőhelye egy rozmárnak. Túl sok veszélyes helyzet alakult ki egyre gyakrabban, ezért muszáj volt lépnünk" – tette hozzá.

Az egyik helybeli így nyilatkozott: „Nagyon szomorú, hogy Freyát el kellett altatni. Nem tudom, volt-e más lehetőség, de tényleg mindig akkora volt ott a tömeg, hogy állandósult a káosz és félő volt, hogy valami baj történik."

Felmerült az is, hogy elszállítják az állatot a kikötőből, de végül az a döntés született, hogy az állat érdekeit is figyelembe véve a legjobb megoldás az eutanázia.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek