Űrséta közben hibásodott meg a szkafander, megszakították az expedíciót

Meg kellett szakítani két orosz kozmonauta űrsétáját, mert az egyikük szkafandere meghibásodott – adta hírül a SZOLJON a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási hivatal értesülései alapján.

A Nemzetközi Űrállomás az amerikai Atlantis űrsiklóról nézve.Forrás: AFP/Handout

Oleg Artyomjovnak mintegy három órával az űrséta megkezdése után gondja akadt űrruhája akkumulátorával, ami miatt vissza kellett térnie a Nemzetközi Űrállomás (ISS) légzsilipjébe, és rá kellett kapcsolódnia az űrállomás energiaellátására.

"Oleg, dobj el mindent, azonnal menj vissza, és kösd rá magad az állomás áramellátására" – volt hallható a moszkvai repülésirányítástól az élőben közvetített űrséta során.

A szkafander meghibásodott, az űrsétát azonnal megszakítottákForrás: AFP/Jose Romero

A Roszkoszmosz hangsúlyozta, a kialakult helyzet nem veszélyeztette Artyomjov egészségét. A amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szintén megerősítette, hogy a kozmonauta nem volt veszélyben. Társa, Denisz Matvejev előbb besegítette őt a zsilipbe, majd ő is utasítást kapott, hogy térjen vissza a fedélzetre. A Roszkoszmosz közölte, hogy a befejezetlenül maradt teendőket egy későbbi űrséta során fogják elvégezni. Az eredetileg hétórásra tervezett űrsétán az űrhajósoknak egyebek között két kamerát kellett volna bekötniük. A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén jelenleg három orosz, három amerikai és egy olasz űrhajós teljesít szolgálatot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek