A tomboló erdőtűz miatt nyolc falut evakuáltak Spanyolországban

Több mint 1300 embert evakuáltak a hatóságok a kelet-spanyolországi Aragón tartomány nyolc falujából a közelben tomboló erdőtűz miatt - adta hírül az MTI. 

A régió elnöke elmondta: Anón de Moncayo, Alcalá de Moncayo, Vera del Moncayo, El Buste, Bulbuente, Ambel, Trasmoz és Talamantes lakóit távolabb fekvő települések sportközpontjaiban szállásolták el. A kitelepítésekre elővigyázatosságból volt szükség, az épületeket egyelőre nem fenyegetik közvetlenül a lángok, de az erdőtűz szokatlanul nagy sebességgel terjed, és aggasztó a Moncayo természetvédelmi övezet közelsége, amelynek tűz általi elérése "katasztrófát" jelentene. Az elnök kritikusnak nevezte a helyzetet a kiszámíthatatlan időjárási körülmények miatt. Az erős szél és a nagy hőség nehezíti az oltást - mondta.

A pusztító erdőtűz miatt több ezer embert evakuáltakForrás: MTI/AP/Europa Press/Fabian Simon

Több mint háromszáz tűzoltó vesz részt az oltásban, a szomszédos tartományokból, Navarrából, Kasztília-La Manchából, valamint Kasztília és Leónból is érkezett segítség. A hatóságok előzetes becslése szerint a tűz eddig mintegy nyolcezer hektárnyi területet perzselt fel. A dél-európai ország számos pontján küzdenek most erdőtüzekkel, például az Ebro folyó völgyében már 2200 hektárt emésztettek fel a lángok. A hatóságok még nem döntöttek, hogy elrendelnek-e kitelepítéseket a környéken. Az oltásban a katonaság is közreműködik.

Az oltást nehezíti az erős szél és a nagy melegForrás: MTI/EPA/EFE/Natxo Frances

Az Európai Erdőtűz-információs Rendszer (EFFIS) adatai szerint Spanyolországban idén eddig több mint 237 ezer hektárnyi területet pusztított el erdőtűz. Két ember életét vesztette, 58-an megsérültek és 24 ezer embert kellett evakuálni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek