Határozottan enyhítettek Egyiptom fotózási szabályozásain

Egyiptom történelemben gazdag országában nem csak az olyan ikonikus látnivalók kívánkoznak fotóra, mint a gízai piramisok, az ősi sírfestmények a Királyok Völgyében, vagy a Nílus hömpölygése, hanem az egyszerű szépségek is. Egy színes kapualj, a bazárok zsizsgő mindennapjai, vagy a tevék poroszkálása a dűnék között.

A gízai fennsíkon, Kairó közelébenForrás: Adrian Dascal / Unsplash

De ez sajnos nem azt jelenti, hogy Egyiptomban könnyű lenne a fotózás. Az ország Idegenforgalmi és Régiségügyi Minisztériuma korábban kemény szabályozásokat léptetett életbe a fotózással kapcsolatban. Pár napja azonban egy közleményben bejelentette, hogy hivatalosan is engedélyezett az amatőr utcai fotózás a közterületeken, de csakis személyes használatra.

Erre a döntésre azután jutottak, hogy több külföldi fotós és közösségi média véleményvezér (influenszer) panaszkodott arra, miszerint egyes egyiptomi helyszíneken a helyi erők leállították a fotózásaikat, kihallgatták őket, és a felszerelésüket is elkobozták – még a szükséges engedélyek megszerzése után is.

Ebből kifolyólag az új rendelet szerint „mindenféle hagyományos fényképezőgéppel, digitális fényképezőgéppel és videokamerával ingyenes lesz a fényképezés Egyiptom területén, valamint nem kell hozzá előzetesen engedélyt kérni".

Arra azonban továbbra is oda kell figyelni, vagyis inkább számítani kell rá, hogy egyes műemlékhelyszíneken, ásatásokon vagy múzeumokban akár az őrők is kérhetnek pénzt a fotózásért, filmezésért, ha nagyobb felszereléssel (kamerával) érkezünk, illetve a fotózási felár a háromszorosa is lehet a belépőjegynek. 

Gyerekeket továbbra sem szabad fotózni az ország területén, és a felnőttekről is csak úgy készülhetnek portrék, ha előtte írásban engedélyt adtak rá – olvasható a Lonely Planet összefoglalójában. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek