Horvátország déli részén ivóvízhiány alakulhat ki

Horvátországban már hosszabb ideje mérnek magas hőmérsékleteket, július végén 39 Celsius-fok is volt. A folyók vízállását jelentősen befolyásolta a csapadék szűkössége is az elmúlt hónapokban. Emiatt az Isztriai-félsziget kivételével a déli, dalmáciai területeken jelentősen leapadt a vízkészlet – közölte a horvát hidrometeorológiai intézet (DHMZ), amiről a Vecernji List című horvát napilap számolt be.

Isztria egyik mesés városa, Rovinj madártávlatbólForrás: Shutterstock / Készítette: mislaw

Mivel ez karsztos terület, édesvíz-ellátottsága jobban függ a helyi csapadékmennyiségtől. A lakosság vízellátása szempontjából pedig különösen fontos a karsztvíz, kiváltképp a vízhiányos területeken. A horvátországi folyók vízállása ugyan alacsonyabb a megszokottnál, de egyelőre nem érték el az abszolút minimumot. 

Mindezen okok miatt Isztria megyében már korlátozták a vízfogyasztást.

Boris Miletic, a megye elöljárója július 18-án megtiltotta a közterületeken és a magánterületeken az ivóvízzel való öntözést, továbbá a piacok és halpiacok kivételével a közterületek vízzel való tisztítását.

A strandokon nem működnek a zuhanyzók és az autómosóknak is be kellett zárniuk.

Miletic továbbá hétfőn közölte, hogy a vízkorlátozás még legalább egy hétig érvényben marad.
Az Adriai-tenger vízgyűjtő területeinek folyóin kívül a Fekete-tenger vízgyűjtő területeinek folyói folynak még át Horvátországon. Ezeknél a folyóknál valamivel jobb a helyzet. Ide tartozik a Duna és a Dráva, amelyeknek a vízállása kevésbé függ a helyi csapadéktól, így ezeken a területeken egyelőre kisebb a valószínűsége a hidrológiai szélsőségek vagy minimumok előfordulásának, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek