Megnyílt a föld Chilében, óriási tátongó lyuk keletkezett a semmiből

A chilei hatóságok hétfőn vizsgálatot indítottak egy körülbelül 25 méter átmérőjű titokzatos víznyelőnél, amely rejtélyes módon jelent meg az ország északi részén található bányászati területen.

A chilei média légifelvételein látható hatalmas víznyelő a fővárostól, Santiagótól mintegy 665 kilométerre északra jelent meg. A hatóságok megkezdték a lyuk vizsgálatát, melynek alján csak vizet találtak – olvasható a Reuters oldalán.

A rejtélyes lyuk alján hatalmas mennyiségű vizet találtakForrás: AFP/Johan Godoy

A víznyelő közelében lévő Alcaparrosa bánya bejáratától a munkaterületig terjedő részt lezárták. A Lundin Mining hétfő délután kiadott közleményében azt mondta, hogy a víznyelő nem veszélyeztette sem a munkásokat, sem a közelben élő lakosságot. 

A legközelebbi lakóház több mint 600 méterre található a víznyelőtől, a lakott területek, illetve az azokat ellátó közszolgáltatások közel egy kilométerre vannak az érintett zónától. A Financial Post arról számolt be, hogy az eset után a Lundin Mining részvényei az elmúlt egy év legalacsonyabb értékére zuhantak, a fejlesztési munkálatokat a bánya körül felfüggesztették.

A rejtélyes chilei lyuk kapcsán a BBC összegyűjtötte azokat az országokat, ahol az utóbbi években a hirtelen keletkezett víznyelők komoly károkat okoztak:

Olaszország

2021. január 8-án egy hatalmas víznyelő jelent meg egy olaszországi kórház személyzeti parkolójában. Az 50 méter széles lyuk elnyelte az autókat, és áramkimaradást okozott a nápolyi Ospedale del Mare-ban. A legalább 15 méter mély lyuk keletkezésekor senki sem sérült meg.

Mexikó

2021 júniusában a mexikói Puebla államban egy víznyelő egyik napról a másikra elnyelt egy otthont. A lyuk a hétvégén jelent meg, majd a következő napokban körülbelül 80 méter szélesre bővült.

Kína

2020 januárjában a kínai hatóságok is egy hatalmas víznyelőt fedeztek fel. A nyílás január 13-án este egy buszt nyelt el, majd később felrobbant és a bámészkodók beleestek. Az állami média szerint a víznyelő közel 10 méter átmérőjű volt.

Egyesült Királyság

2015 októberében egy hatalmas, 10 méter mély és 20 méter széles víznyelő nyílt meg egy lakóövezetben St Albans-ban. A hatóságok legalább 10 embert evakuáltak, és több mint 50 ingatlan maradt gáz és villany nélkül. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek