Jól kivehető dinoszaurusznyomot fedezett fel egy négyéves kislány

Egy Lily Wilder nevű kislány a walesi Bendricks-öbölnél vette észre a 220 millió éves lábnyomot egy sziklában. Bár a kutatók még nem tudják, pontosan milyen fajta őshüllő hagyta ott a 10 centiméter hosszú nyomot, azt megállapították, hogy az állat magassága 75 centi lehetett - adja hírül a bbc.com.

Canfod ôl troed deinosor newydd ar draeth yn ne Cymru New dinosaur footprint discovered on south Wales beach! Bydd...

Közzétette: Amgueddfa Genedlaethol Caerdydd - National Museum Cardiff – 2021. január 29., péntek

A walesi Nemzeti Múzeum őslénytan-kurátora, Cindy Howells azt mondta, ez a partszakaszon valaha talált, legjobb állapotú lelet. Mint a kislány édesanyja elmondta, Lily az apukájával sétált a parton, amikor meglátta a nyomot. A leletet le is fotózták, majd megmutatták az anyának, aki kapcsolatba lépett a múzeummal.

A kutatók szerint a dinoszaurusz nyúlánk állat volt, és két hátsó lábán sétált, kisebb állatokra, rovarokra vadászott. Az Egyesült Államokban talált hasonló lábnyomokat a Coelophysis nevű dinoszaurusznak tulajdonítják, de a korábban a Bendricks-öbölben talált leletekről azt gondolják, azok inkább krokodil típusú hüllőktől származnak, mint dinoszauruszoktól. A helyszínről egyébként a geológusok úgy tartják, Nagy-Britanniában ez a leggazdagabb lelőhelye a triászkori nyomoknak. 

A Coelophysis egy modelljeForrás: Firsfron/commons.wikimedia.org

Ahhoz, hogy a lábnyomot elvigyék, különleges engedélyt kellett kérni a walesi természetvédelmi hatóságtól, és miután ezt megkapták, a kövületet a Cardiffi Nemzeti Múzeumban helyezték el. Az intézmény közleménye szerint az, hogy a lábnyom ilyen jó állapotban maradt meg, segíthet a tudósoknak abban, hogy többet megtudhassanak a dinoszauruszok lábának felépítéséről. A leletben ugyanis megfigyelhető a talppárnák és a karmok lenyomata is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek